Henk Stoutjesdijk, ICT manager (Stadlander): “Stop met Excel”

Digitaal / 19 april 2021
Hellen Meijn
Hellen Meijn
Projectleider, CorporatieNL

Het werk bij de corporatie verandert de komende jaren. Want we zullen meer met robots, kunstmatige intelligentie, slimme data en cloud-diensten gaan werken. CorporatieNL onderzoekt de verschillende aspecten van de nieuwe ontwikkelingen en vraagt haar leden om een toelichting. Zo verandert er ook het een ander op het gebied van verantwoordingsdata. Henk Stoutjesdijk is ICT manager van Stadlander, een trotse corporatie met 15 duizend woningen en West-Brabant en Tholen. We vroegen Henk naar de digitale ontwikkelingen op het gebied van verantwoordingsdata zoals dVi, dPi en jaarrekening

Wat is eigenlijk het doel van deze data?

Stoutjesdijk : “Ons doel is om de huurder centraal te stellen, door deze data en de ondersteunende systemen kunnen we dat steeds beter. Natuurlijk hebben we nog een weg te gaan, maar we zijn al best ver in onze ICT-volwassenheid. We kunnen rapportages uit verschillende domeinen samenbrengen, dat maakt het extra waardevol voor onze collega’s.”

En hoe verzamel, bewerk en verschaf je deze verantwoordingsdata vanuit Stadlander?

Stoutjesdijk: “We doen dit gedeeltelijk geautomatiseerd, met name klantdata.”

Kun je met een druk op de knop alle gewenste informatie aanleveren?

Stoutjesdijk: “Het concept van één druk op de knop is een beetje achterhaald. Het is juist andersom. Door moderne technologie komt de informatie naar je toe op basis van voorspellingen en real-time data.”

Hoe zou de verantwoordingsinformatie er over pakweg tien jaar uit kunnen zien?

Stoutjesdijk: “Dan is het inzichtelijk voor iedere medewerker of belanghouder, misschien wel op ieder moment. Middels een online dashboard bijvoorbeeld.”

Heb je nog een tip voor collega-corporaties?

Stoutjesdijk: “Mijn tip is stop met Excel en kijk om je heen welke systemen waarde toevoegen. Er kan ontzettend veel gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden. Daardoor hou je tijd over om te werken aan andere zaken die er voor de huurder toe doen.”

Dit interview verschijnt tevens in bewerkte vorm als artikel in het e-book Digitale Transformatie van Corporaties dat alle leden van CorporatieNL medio 2021 gratis ontvangen.