Het waarom achter een vastgoeddatavisie

Vastgoed / 18 december 2023
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De auteurs van het e-boek Thuis in Vastgoeddata willen graag een beeld scheppen van de toekomst. Zij hopen met dit toekomstbeeld duidelijk te maken waar een vastgoeddatavisie antwoord op kan geven en hoe dit kan bijdragen aan het professionaliseren van organisaties.

Stelling: “zonder vastgoeddata geen toekomst voor corporaties”

De auteurs, zijn het hartgrondig eens met de zelfgeformuleerde stelling. Corporaties zullen in de toekomst namelijk steeds vaker te maken krijgen met elkaar opvolgende en wisselende vraagstukken die steeds roepen om transparantie en efficiency. Niet alleen de klimaatcrisis en de energiecrisis maar ook de materiaalcrisis zijn hierin sterke aanjagers om steeds spaarzamer en slimmer om te gaan met iedere bestede euro. Op termijn is het daarom van belang om de verbinding te zoeken tussen de gegevens over het vastgoed, over de huurders die in dat vastgoed leven en de maatschappelijke ontwikkelingen waar beiden mee te maken krijgen.

Vastgoedgegevens

De vastgoedgegevens zelf zijn hoogstnoodzakelijk om een scherp beeld te krijgen van de kwaliteit en inhoud van het vastgoed. Vooral om onderhoud echt op het juiste moment en voor de juiste prijs te kunnen uitvoeren. De combinatie met gegevens over de huurders in dat vastgoed is vooral van belang bij vastgoedsturing. Weten waar je welke maatregelen moet gaan treffen in de nabije toekomst kan namelijk sterk samenhangen met de situatie waarin de huurders leven. Het wordt steeds belangrijker om iedere euro volledig transparant, met 100% zekerheid op de juiste maatregelen en op het juiste moment in te zetten. Verspilling in materiaal, energie of mankracht zal de samenleving in de toekomst steeds minder tolereren. Vastgoeddata wordt daarmee een levensader voor corporaties.

Visie of ambitie

Visie en ambitie worden vaker door elkaar gehaald wanneer organisaties een koers bepalen. Het gesprek wordt al snel gevoerd over het niveau van de ambitie. Willen we niet te veel of juist te weinig als organisatie in de komende jaren? Zijn de door ons gekozen doelstellingen wel haalbaar? Dit zijn voorbeelden van vragen die te maken hebben met het niveau van ambitie en niet de visie.

De visie gaat uitsluitend over het toekomstbeeld dat je met elkaar hebt en nog niet over welke positie je als organisatie uiteindelijk wilt innemen in die toekomst. Het is pas mogelijk om je ambitie te bepalen nadat je een gezamenlijk beeld hebt van de toekomst, ofwel je visie. En juist die visie bepaalt wat jouw organisatie met vastgoeddata gaat doen.

E-boek

Dit is één van de artikelen uit het e-book Thuis in vastgoeddata. Het e-book tref je in de kennisbank voor leden. Je hoeft daarvoor alleen je zakelijke e-mailadres in te vullen om toegang te krijgen. Als je lid bent van CorporatieNL hoef je niets te betalen voor dit boek.

Nog geen lid? Regel vandaag nog je lidmaatschap van CorporatieNL en krijg toegang tot de kennisbank inclusief dit boek. Je kunt dan voortaan ook gelijk deelnemen aan alle events, trainingen en commissies.