Hoe vind je de juiste balans tussen werk en privé?

Corporatie / 26 februari 2019
Angéla Tromer
Angéla Tromer
Founder, TromerTrain Training & Coaching

Steeds vaker hoor je van mensen dat ze omkomen in het werk, dat het werk steeds meer van hen vraagt en dat ze te veel energie kwijt zijn aan het werk. We voelen ons leeg na onze werkdag of we staan al moe op. Dit lijken inmiddels geaccepteerde vormen van vermoeidheid te zijn. Maar, let op! Dit zijn de eerste signalen die ons laten zien dat we beter op onszelf moeten gaan passen.

We denken dan vaak : ik verbruik te veel energie. Maar daar is helemaal niets mis mee. We werken niet te veel … we laden te weinig op! Herken je dit? Lees dan snel verder!

De juiste balans tussen werk en privé

De Nederlander voelt zich steeds meer opgejaagd op zijn werk en vindt het lastig om de juiste balans tussen werk en privé te vinden en te behouden. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan werknemers, vaak in combinatie met het gegeven dat zij minder vaak zelfstandig beslissingen mogen nemen in hun eigen werk. Dit kan leiden tot een verontruste situatie. Vooral het gebrek aan autonomie is hier debet aan, je hebt dan namelijk niet meer het gevoel dat je zelf mag bepalen wanneer, waar en hoe je je werk doet.

Als je langdurig in een situatie zit waarin je veel moet en weinig mag, kan dit heel schadelijk voor je zijn. Tijd om zelf in actie te komen!

Hoe kun je jouw situatie verbeteren?

Het is wetenschappelijk bewezen dat vitale medewerkers zich niet alleen beter voelen, maar ook productiever zijn. Bedrijven met medewerkers die lekker in hun vel zitten presteren aantoonbaar beter, maken aantoonbaar meer winst en kennen aantoonbaar minder ziekteverzuim. Maar hoe kun je nou zelf, als medewerker, iets aan je eigen situatie verbeteren? Stop met kijken naar externe factoren, maar kijk naar de factoren binnen je eigen invloedsfeer. Richt je op je eigen leven (werk en privé), onderzoek wat je daarin zou willen veranderen en maak een concreet stappenplan met haalbare doelen.

Zorg dat het gevoel van controle weer terugkomt, niet alleen in je huidige situatie, maar voor elk doel dat je jezelf zou willen stellen. Belangrijk hierbij is dat je zelf zo concreet mogelijk maakt wat je zou willen veranderen en stel je zelf de vraag ‘wat levert het mij op?’. De laatste stap is: niet alleen erover nadenken en willen maar nu ook écht doen!

Sta zelf 100% aan het roer van je eigen gedragsverandering. Vergroot zelf je fysieke en mentale vitaliteit want hierdoor vergroot je je persoonlijke motivatie, effectiviteit en productiviteit blijvend. Het resultaat is een gezonde werk-privé balans.