In de rij voor een sloopwoning

Maatschappelijk / 18 april 2016
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Woningcorporatie Omnivera GWZ voert in Hardinxveld-Giessendam het herstructureringsproject Oranjebuurt uit. In 5 fases worden 92 naoorlogse woningen gesloopt en 76 sociale koop- en huurwoningen nieuw gebouwd. Om lange leegstand te voorkomen en tevens de zekerheid te hebben dat de sloopwoningen op het geplande tijdstip leeg zijn, heeft de corporatie het beheer ervan aan Totaal Leegstandsbeheer overgedragen. "Dat gaat perfect", aldus Ramon Jens van Omnivera GWZ.

Ramon Jens van Omnivera GWZ: “Totaal Leegstandsbeheer biedt meerwaarde”

De 92 ééngezinswoningen in de Oranjebuurt verkeren in slechte staat. Ze zijn bovendien klein, met woonkamers van soms maar zestien vierkante meter. Grondig renoveren en de plattegrond aanpassen werd te duur. Daarom heeft Omnivera GWZ in 2009 besloten deze jarenvijftigwoningen te vervangen door 76 moderne, energiezuinige woningen. Inmiddels zijn 36 woningen gesloopt, 12 nieuwe woningen opgeleverd en zijn er 16 woningen in aanbouw. In 13 sloopwoningen wonen nog de oorspronkelijke huurders. Dit betekent dat er momenteel zo’n 40 woningen beheerd worden door Totaal Leegstandsbeheer. Deze woningen worden nu bewoond door tijdelijke huurders. Er is geen leegstand.

Wij konden voor deze kleine woningen nog maar moeilijk huurders vinden, maar bij Totaal Leegstandsbeheer staan mensen in de rij.

Omnivera GWZ is daardoor zeer aangenaam verrast, zegt Ramon Jens, senior medewerker wonen bij Omnivera GWZ. “Wij konden voor deze kleine woningen nog maar moeilijk huurders vinden. Bij Totaal Leegstandsbeheer staan mensen in de rij. Het gaat dus heel goed en zonder wanklank. We hebben er geen omkijken naar.”

Tijdelijke contracten zorgen ervoor dat je de huurder er op tijd uit kunt zetten

Belangrijk voordeel van deze samenwerking is dat Totaal Leegstandsbeheer zonder probleem met tijdelijke contracten kan werken. Jens: “Voor ons als corporatie is dat heel lastig. Onze klanten bouwen toch huurrecht op, als het erop aankomt kun je ze er niet zomaar uitzetten. Via Totaal Leegstandsbeheer loopt dat prima. Tijdelijke huurders weten waar ze aan toe zijn. Zodra de woning leeg moet zijn, is dat ook zo.

Woonomgeving van sloopwoningen een zooitje? Nee hoor

Naast het beheer van de woningen zorgt Totaal Leegstandsbeheer ook voor de woonomgeving. Achterpaden worden goed toegankelijk gehouden, struiken worden zonodig gesnoeid en verrotte schuttingen worden vervangen. “De wijk ziet er heel netjes uit. Dat horen wij ook terug van de eigen huurders die er nog wonen. Zij zijn er heel blij mee. Geen leegstand, geen rommel. Ook hebben de mensen van Totaal Leegstandsbeheer een bijeenkomst georganiseerd waar zowel de oude als tijdelijke wijkbewoners elkaar konden ontmoeten. Dat heeft een heel positief sociaal effect. Totaal Leegstandsbeheer zorgt hiermee echt voor een voor een stuk toegevoegde waarde”, vertelt Ramon Jens.

U mist geen huurinkomsten

In september 2018 moeten de laatste sloopwoningen leeg zijn. Een jaar later wordt de laatste nieuwbouw in de Oranjebuurt opgeleverd. De opbrengst van de tijdelijke verhuur gaat deels naar de beheerder en deels naar Omnivera GWZ. De huurinkomsten voor de corporatie lopen zodoende zo lang mogelijk door. “Dat is ook een voordeel”, aldus Ramon Jens, die zegt dat een nieuwe samenwerking met Totaal Leegstandsbeheer zeker een optie is. “We hebben momenteel geen sloopplannen, maar we zijn zeer tevreden over dit project. Je weet niet hoe het in de toekomst gaat, maar het is goed mogelijk dat we weer gaan samenwerken.”

Hoe gaat uw corporatie om met leegstand?

Dit interview is geïnitieerd door Totaal Leegstandsbeheer. Wilt u meer informatie ontvangen over leegstandbeheer en tijdelijke verhuur? Neem dan contact op.