Ingrid de Boer (Woonbedrijf): “Groei studenten vraagt om snelle actie”

Vastgoed / 20 januari 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Eindhoven verwacht tot 2023 een groei van ruim 6.000 studenten. Dat betekent meer vraag naar studentenwoningen. Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, heeft daarom in 5 maanden tijd 300 studentenwoningen gebouwd. Hoe doet zij dat zo snel?

Snelle actie

Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf: “Zo’n bericht vraagt om snelle actie. Daarom hebben we meteen de samenwerking met de gemeente gezocht, want je hebt allereerst een locatie nodig die direct beschikbaar is. Die vonden we bij de Berenkuil, vlakbij het centrum en de onderwijsinstellingen. Ondertussen gingen we op zoek naar woningen die snel gebouwd konden worden. We hebben voor verplaatsbare modulaire woningen gekozen, die gebouwd worden in de fabriek. Die zijn vervolgens geplaatst op de locatie. De woningen staan hier tijdelijk, voor een periode van 15 jaar. Daarom konden we de procedures snel doorlopen. Samen met de gemeente Eindhoven en de aannemer hebben we deze pittige klus geklaard.”

Samenwerken aan nieuwe buurt

De bouw ging razendsnel, want in juli ging de eerste schop in de grond en in september kwamen de eerste woningen aan op de vrachtwagen. Medio december waren alle 300 studentenwoningen klaar. Voornamelijk internationale studenten hebben hier hun thuis gevonden. Er zijn ook Nederlandse studenten die er tijdelijk wonen.

Om alle huidige en nieuwe buurtbewoners met elkaar in contact te brengen organiseert Woonbedrijf diverse activiteiten samen met de bewoners. Zo wordt gezamenlijk groen aangelegd in de buurt en zullen zij gezamenlijk de ontmoetingsruimte inrichten.

Kenmerken woningen

De gemeubileerde studio’s zijn 3 bij 6 meter en hebben een eigen keuken en badkamer met toilet. Ze zijn niet aangesloten op gas; de verwarming en warmwatervoorziening is elektrisch. Er liggen zonnepanelen op de daken. De huurprijs is 618 euro per maand, inclusief energiekosten, water en internetaansluiting. De studenten kunnen huurtoeslag aanvragen, en dan betalen zij ongeveer 400 euro.

Er zijn totaal 4 bouwblokken van 4 verdiepingen; 3 bouwblokken van 78 woningen en 1 blok met 66 woningen. Er is geen lift aanwezig, dat houdt de woningen betaalbaar omdat er dan minder servicekosten zijn. Er zijn gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasmachineruimte en een ontmoetingsruimte. Op het terrein komen 16 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor circa 400 fietsen. De studentenwoningen blijven voor een periode van 15 jaar op het terrein staan. Daarna zoekt Woonbedrijf een nieuwe locatie om de units te plaatsen en krijgen ze een tweede leven.

In 5 maanden tijd bouwde Woonbedrijf 300 nieuwe studentenwoningen in Eindhoven