Is dit gebouw goed beveiligd op het gebied van sleutelbeheer?

Vastgoed / 18 juni 2019
Ferry Nekkers
Ferry Nekkers
Country Manager, iLOQ

Kunnen bewoners zich in het complex dat je beheert veilig voelen, wetende dat bij 40% van de verhuizingen niet alle sleutels worden ingeleverd? Met deze 5 checks weet je of het sleutelbeheer en de sluitplannen nog aan de huidige veiligheidseisen voldoen.

Veiligheidscheck: Hoeveel van onderstaande vragen kun je met een JA beantwoorden?

1. Hebben alle bewoners en ex-medewerkers hun sleutel ingeleverd bij vertrek?

Bij een schrikbarend hoog percentage van 40% van de verhuizingen worden niet alle (digitale) sleutels ingeleverd. Hoe lang duurt het in jouw organisatie voordat de sleutels van ex-bewoners of ex-medewerkers onklaar zijn gemaakt en uit het systeem zijn verwijderd? Hoe simpeler, hoe sneller. Met software waar nog geen cursus voor nodig is kan dat op afstand en per direct.

2. Vervangen we bij sleutelverlies de mechanische cilinders?

Als een traditionele sleutel verloren of gestolen wordt dienen alle cilinders en sleutels te worden vervangen. Bovendien kunnen mechanische sleutels op iedere straathoek gekopieerd worden. Met een digitaal sluitsysteem met tokens, keycards of een sleutel met chip kunnen de toegangsrechten van een verloren of gestolen sleutel softwarematig worden gewist. Kostenefficiënt, want er is geen nieuwe cilinder nodig.

3. Heb ik controle over het betreden van gemeenschappelijke ruimtes?

Misbruik en inbraak van gemeenschappelijke ruimtes vormen voor bewoners en woningcorporaties een vervelend probleem. Sommige cilinders slaan sleutelhandelingen op in hun geheugen. Daarmee is het eenvoudig te monitoren welke sleutel wanneer gebruikt is. Dit is ook nuttig voor de politie en voor de verzekeringmaatschappij. Alleen al de wetenschap dat deze handelingen worden opgeslagen voorkomt een groot deel van het misbruik.

4. Ontvangen wij van derden met tijdelijke toegang de uitgeleende sleutel altijd retour?

Bij schoonmaak of werkzaamheden komt, vanwege de vele sleutels die in het bezit zijn van tijdelijke gebruikers, de veiligheid als snel in het geding. Een deurlezer kan op afstand geprogrammeerd worden met toegangsgroepen of tijdzones. Hierdoor kunnen na het afgesproken uur alleen nog de bewoners naar binnen.

5. Zijn al onze hoofdsleutels (GHS) nog traceerbaar?

Het gevaar van een verloren master key uit een Generaal Hoofdsleutel Systeem (GHS) snappen we allemaal. In geval van verlies zakt het veiligheidsniveau direct. Dit geldt niet alleen voor een gemeenschappelijke ruimte of een enkele woning, maar voor alle appartementen. Een ramp op het gebied van aansprakelijkheid. Met een digitaal sluitsysteem kunnen zelfs de toegangsrechten van een verloren hoofdsleutel in een handomdraai uit alle cilinders worden verwijderd.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de digitale sluitsystemen van ILOQ.