Is stroomopslag de volgende stap naar energieneutraal wonen?

Vastgoed / 02 mei 2019
Katie Løndal
Katie Løndal
Redacteur, CorporatieNL

Zonnepanelen zijn een beproefde manier om energie mee op te wekken. Nog niet zo gangbaar is het opslaan van de zonnestroom in een woongebouw. Daar willen woningcorporatie de Alliantie en iwell verandering in brengen.

Onlangs werd Cube, de iwell batterij, officieel in gebruik genomen in een appartementencomplex in Amersfoort. Hierdoor blijft ruim zestig procent van de stroom binnen het pand in plaats van dertig zonder batterij.

Hoe werkt het?

De galerijlampen zijn vervangen door LED-verlichting en op het dak liggen zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de algemene ruimtes en het restant wordt opgeslagen in een speciale batterij. Pas wanneer deze leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, kan de overtollige stroom terug worden geleverd. Zo komt de leverancier pas in beeld als er te weinig of te veel energie is opgewekt om de algemene ruimtes van stroom te voorzien.

Wat levert het op?

De uitstoot van CO2 neemt met ruim 3.100 kilogram per jaar af.  Daarnaast zien de bewoners het voordeel terug in hun servicekosten. Dankzij de combinatie van zonnepanelen en Cube dalen deze jaarlijks met bijna 3000 euro. Goed voor de portemonnee, maar zeker ook voor een duurzame energievoorziening.

Wat vind jij van deze manier van energieneutraal wonen? Past dit binnen jouw organisatie?

Bronnen: iwell en De Alliantie