Leen Spaans (Woonforte): “ERP systemen blijven bestaan”

Digitaal / 17 februari 2021
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

CorporatieNL onderzoekt de nieuwe digitale ontwikkelingen en vraagt haar leden om een toelichting zodat we de betekenis voor jouw werk duidelijk krijgen. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Leen Spaans over de ontwikkelingen op het gebied van ERP-systemen* in onze sector. Leen is Manager I&A en Faciliteiten bij Woonforte en is tevens secretaris van CorpoNet, het belangrijkste netwerk voor corporaties op het gebied van informatisering en automatisering.

Wat is de achtergrond van ERP systemen?
Leen Spaans: “ERP systemen zijn ontstaan in de jaren 60/70 van de vorige eeuw. Zij ondersteunen een veelvoud aan benodigde functionaliteiten. Hiermee hoeven corporaties niet een woud aan applicaties te gebruiken. Ook wordt daardoor data eenmalig opgeslagen en gebruikt binnen alle deelgebieden van het ERP.”

Welke veranderingen hebben ERP systemen in de loop der jaren ondergaan?
Spaans: “ERP systemen zijn steeds meer functionaliteit gaan ondersteunen. Dit op basis van de behoefte van de corporaties, bijvoorbeeld op het gebied van projecten en gebiedsontwikkeling. ERP systemen vormen vandaag de dag het hart van het applicatielandschap van corporaties.”

Wat zijn op dit moment de mogelijkheden van ERP systemen?
Spaans: “ERP systemen ondersteunen vandaag de dag de belangrijkste primaire processen bij corporaties. Dat betreft het verhuurmutatieproces, dagelijks onderhoud en facturering. Steeds meer zijn het generieke systemen, geen maatwerk. Voor specifieke functionaliteit wordt er vaker gebruik gemaakt van expertsystemen met koppelingen met het ERP systeem.”

Wat zijn de belangrijkste eisen die je stelt aan een goed ERP systeem?
Spaans: “Gegevens maar 1 keer vastleggen. Goede gebruikersinterface. Aangeboden vanuit de cloud. Koppelingen met expertsystemen. Geen maatwerk. Gebaseerd op standaarden in de markt. Goede prijs-kwaliteitsverhouding. Goede ondersteuning vanuit leverancier.”

Tot slot, bestaan ERP systemen in de toekomst nog wel?
Spaans: “Ik denk dat ERP systemen blijven voor de basis functionaliteiten. Als corporatie kan je modulair afnemen welke functionaliteit je nodig hebt en alleen daarvoor betalen. Meer een diensten aanbodsysteem. Specifieke functionaliteiten worden aangeboden vanuit expertsystemen die gekoppeld zijn met het ERP.”

Dit interview verschijnt tevens in bewerkte vorm als artikel in het e-book Digitale Transformatie van Corporaties dat alle leden van CorporatieNL medio 2021 gratis ontvangen.

——–

* ERP staat voor Enterprise resource planning en is volgens Wikipedia een computerprogramma (software) dat je binnen je organisatie gebruikt ter ondersteuning van alle processen. Het bestaat uit kleine deelprogramma’s (modules) die allemaal een specifieke taak ondersteunen zoals de verhuur-, bewoners- of vastgoedadministratie.