Marten Middendorp (Republiq): “Van beleidsachtbaan naar rollercoaster”

Vastgoed / 03 april 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

“We geloven dat het strategieproces sneller, makkelijker en leuker kan,” zegt Marten Middendorp partner bij Republiq. Zijn bureau helpt corporaties om onderbouwde beslissingen te nemen op basis van data. Dit jaar is Republiq door CorporatieNL uitgenodigd om kennispartner te zijn. Het betekent dat zij haar kennis deelt met de leden van CorporatieNL en beschikbaar is voor vragen en advies. Voldoende reden voor een interview over visie, data en kansen.

Waarom wordt data steeds belangrijker voor corporaties?

Marten Middendorp: “Vooral voor woningcorporaties is data een geschenk. Er is veel bekend over buurten, bewoners en de gebouwde omgeving. Nieuwe technieken maken die gegevens gemakkelijker toegankelijk in het beleidsproces. Dat maakt beleid preciezer. Het hoeft niet meer op de tast.”

Je hoort vaak dat beslissingen gebaseerd op data beter zijn. Toch leidt dat ook tot de angst dat systemen en data het uiteindelijk beter weten dan de professional met veel ervaring en dat wij dus overbodig kunnen worden. Is onze angst terecht?

Middendorp: “Nee hoor, data wordt voorlopig nog niet dominant. Het geeft de professional juist extra munitie. Voor mezelf geeft de datarevolutie ook nieuwe energie. Na 20 jaar advieswerk kan ik eindelijk de gewenste versnelling aanbrengen. En kan ik een portefeuillestrategie maken waarbij we wel alle gegevens paraat hebben. Beleidseffecten worden meetbaar en dat brengt ons dichter bij de kern.”

“Wat ik wel verwacht is dat er veel meer samenwerking ontstaat. Tussen corporaties onderling en tussen corporaties en bedrijven. Omdat niet alle corporaties voldoende datascientists kunnen werven en omdat het niet zo handig is om de bewerking van een landelijke dataset 300 maal afzonderlijk te doen. Dus wie weet werkt jouw toekomstige datascientist wel in een regionaal datateam of koop je de portefeuilleanalyse van de plank.”

Kun je een voorbeeld noemen van een succesvol dataproject waar je aan hebt meegewerkt, en wat heeft dat opgeleverd?

Middendorp: “Ja, dat kan ik zeker! Kijk voor de verduurzaming van je corporatievastgoed maar eens op onze website (www.republiq.nl/corporatiedata, red). Het data experiment voor verduurzaming van corporatiewoningen. Daarin hebben 11 corporaties data gedoneerd voor een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van verduurzaming. Met de netbeheerders hebben we afspraken gemaakt over de energierekening van 100.000 corporatiewoningen. Daarmee hebben we de kosten voor verduurzaming van woningtypen kunnen doorrekenen. En met een verrassend resultaat: de verduurzaming kost gemiddeld minder dan € 25.000 per woning. En dat is behapbaar met de stijging van het comfort en de verlaging van de energierekening.”

Welke eerste belangrijke stap moet een corporatie zetten als zij meer met datasturing wil doen?

Middendorp: “Met een a4tje in gewone mensentaal. Wat zou je het liefst willen weten? Met die wens kan een datascientist het vraagstuk afpellen en op zoek gaan naar relevante gegevens. En als je dan toch een stappenplan aan het maken bent, dan zou ik je nog drie tips mee willen geven:

  1. Zie data als een vaardigheid, in plaats van als een ICT systeem
  2. Bedenk dat datasets meestal landelijk zijn, dus bundel je vragen met collega corporaties
  3. Wees trots op je eigen datakwaliteit. Corporaties hebben dat behoorlijk goed voor elkaar. Natuurlijk kan het beter en start daarvoor ook een verbeterproject, maar laat het geen belemmering of excuus zijn voor vooruitgang.

Wat wil Republiq samen met corporaties bereiken?

Middendorp: “We willen graag helpen bij goede investeringsbeslissingen. We geloven dat het strategieproces sneller, makkelijker en leuker kan. Big data maakt dat mogelijk. De beleidsachtbaan wordt wat ons betreft een rollercoaster.”

Meer informatie

Republiq introduceert de komende weken haar nieuwe aanbod van data die corporaties kunnen gebruiken in hun strategieproces. Middendorp: “We noemen haar Pien: wonderkind in vastgoeddata. Hou haar maar in de gaten.”