Nieuw lid Dutch Green Building Council stimuleert verduurzamen

Corporatie / 29 augustus 2022
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

We mogen bij CorporatieNL alweer een nieuwe organisatie als lid verwelkomen. Want ook alle medewerkers van Dutch Green Building Councel  (DGBC) horen er voortaan bij. De organisatie sluit daarmee aan bij een groeiend aantal corporaties, kennisinstellingen en marktpartijen dat als lid van het kennisplatform een succes maakt van alle events, commissies, publicaties en bijeenkomsten. Wie zijn de mensen bij Dutch Green Building Council en wat doen zij zoal?  We vragen het aan Kwaliteitsmanager en Programmamanager Duurzaam Wonen  Estéban van Zeijl.

Kun je vertellen wat jullie organisatie precies doet?

Estéban van Zeijl: “DGBC is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie (stichting met de ANBI-status) die het verduurzamen van de gebouwde omgeving op allerlei manieren stimuleert. Dat doen we door te verbinden en te inspireren en door kennis te delen binnen de bouw- en vastgoedsector. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze achterban die bestaat uit circa 370 partijen vanuit de gehele bouwkolom. Bovendien bieden we een gemeenschappelijke duurzaamheidstaal aan en zo maken we duurzaamheid concreet, meetbaar en actueel binnen de sector en daarbuiten. Hierbij hebben we onder andere gekozen voor BREEAM-NL om projecten en bestaande gebouwen onafhankelijk te kunnen toetsen op duurzame aspecten.”

Wat kunnen de leden van jullie leren oftewel wat heb je de leden te bieden op het gebied van bijvoorbeeld kennis?

Van Zeijl: “In onze BREEAM-NL methode zit enorm veel concrete kennis over duurzaamheid in de breedte, specifiek en meetbaar gemaakt voor gebouwen en omgeving. Die kennis delen we graag en is voor iedereen toegankelijk, of je nu een project wilt gaan certificeren of gewoon meer van een specifiek onderwerp wilt weten. En met onze evenementen, publicaties en opleidingen inspireren en verbinden we professionals en organisaties om nieuwe stappen te zetten. Bijvoorbeeld om hun organisatie of vastgoed Paris Proof te maken.”

En wat kunnen de leden voor jullie doen of waar kunnen ze jullie mee helpen?

Van Zeijl: “BREEAM-NL is voor de Nederlandse situatie specifiek en ook voor verschillende gebouwcategorieën geschikt gemaakt. Voor nieuwe en bestaande woningen en (mixed use) woongebouwen zijn er veel actuele ontwikkelingen en daar kunnen we de kennis en ervaring uit de corporatie-wereld goed bij gebruiken. In 2022 willen we een nieuwe BREEAM-NL voor Nieuwbouw Woningen lanceren. Momenteel doorlopen we de eerste consultaties en proefprojecten om ook dit nieuwe schema goed aan te laten sluiten op de Nederlandse bouwpraktijk.”

Waarom hebben jullie je eigenlijk aangemeld als lid van CorporatieNL?

Van Zeijl: “Wij denken dat onze kennis van meerwaarde is voor corporaties, en andersom dat ook wij nog veel bij kunnen leren, bijvoorbeeld op het vlak van sociale (aspecten van) duurzaamheid. Daarin zoeken we verbinding en wij zien in CorporatieNL een vergelijkbare manier van werken met kennis brengen en halen. Het lijkt ons  een mooie club om bij te horen, en hopen dat dat wederzijds ook zo uitpakt.”

Is er iets dat we beslist moeten weten over jullie organisatie of is er iets verrassends dat we nooit bij of van jullie zouden verwachten?

Van Zeijl: “DGBC is sinds begin 2022 alliantiecoördinator voor SGD11, gericht op duurzame steden en gemeenschappen. Sociale duurzaamheid is daarin een belangrijk speerpunt voor ons. In de Dutch Green Building Week, onze jaarlijkse landelijke campagneweek met vele evenementen rond duurzaam bouwen en ontwikkelen, zetten wij dat dan ook prominent op de agenda! Hier gaan we voor.”

Meer DGBC
Huidige projecten van DGBC zijn:
Dutch Green Building Week 2022 – Dutch Green Building Council (dgbc.nl)
11 Duurzame steden en gemeenschappen – SDG Nederland
Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen – BREEAM-NL
Paris Proof – Dutch Green Building Council (dgbc.nl)