Onderzoek: nog maar 29% van corporaties heeft een datastrategie

Digitaal / 07 mei 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De grote meerderheid van corporaties (83%) heeft steeds meer met data te maken. Toch heeft nog maar 38% een duidelijk doel met het verzamelen van data en slechts 29% beschikt over een datastrategie. Dit blijkt uit onderzoek van CorporatieNL onder 701 bestuurders, managers en medewerkers van alle corporaties.

Kansen voor kwaliteit

Opvallend is dat 77% grote kansen ziet in de explosieve toename van data. Daarbij vindt 62% zichzelf al datavaardig, dat wil zeggen dat zij ervan overtuigd is de juiste keuzes te kunnen maken uit beschikbare data, middelen en systemen. Toch laat de kwaliteit van data te wensen over, want maar 34% kwalificeert de huidige kwaliteit als goed. Mocht dat niet verbeteren dan zegt 71% dat dit flinke tot rampzalige gevolgen zal hebben.

Functionele corporatie

Sandra Frenaij, manager CorporatieNL, herkent het beeld van het onderzoek: “CorporatieNL onderscheidt 4 toekomstscenario’s voor corporaties waaronder het ontstaan van de functionele corporatie. In dit scenario spelen data, algoritmes een sensortechnologie een grotere rol dan mensen. Uit het recente onderzoek blijkt dat de functionele corporatie aan terrein wint. Zo zal ongeveer 70% de komende jaren meer investeren in kennis, processen en software. Tegelijkertijd gaat 1 op de 5 corporaties minder investeren in mensen.”

toekomstscenario's corporaties

Maatschappelijke data

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek start CorporatieNL de nieuwe Werkgroep Maatschappelijke Data. Deze werkgroep zal bestaan uit vertegenwoordigers vanuit corporaties, onderwijs, advisering en markt. Haar taak is te onderzoeken wat data betekenen voor de toekomst van de corporatie en welke invloed data hebben op haar maatschappelijke bijdrage.

Kennisbank

Als lid van CorporatieNL kun je de hoge resolutie versie van het onderzoek downloaden in de kennisbank. Je treft daar ook eerdere onderzoeken, toekomstscenario’s, whitepapers en e-books.

Aanvullende vragen

Mocht je vragen of suggesties hebben naar aanleiding van dit onderzoek, neem dan gerust contact op.
Bekijk het hele onderzoek in de databank