Duurzaamheid en veiligheid hand in hand

Vastgoed / 23 april 2019
Berrit de Lange
Berrit de Lange
,

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) brengt samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) breed onder de aandacht van woningcorporaties. De duurzame metamorfose van woningen is hét moment om met behulp van het Politiekeurmerk ook meteen de veiligheid aan te pakken.

Meer gebruiksgemak voor bouwend Nederland

Woningcorporaties hebben, net als de rest van bouwend Nederland, behoefte aan duidelijkheid: wat zijn de PKVW-eisen en hoe voeren we die uit? Wat zijn bijvoorbeeld de eisen voor nieuwbouw en bestaande bouw? En waarin biedt PKVW een meerwaarde boven de richtlijnen in het Bouwbesluit? 

Eisen verlichting soepeler

Het CCV publiceert in het najaar de vernieuwde PKVW-handboeken met richtlijnen voor nieuwbouw en bestaande bouw. Gebruiksgemak staat daarbij voorop. Een voorbeeld daarvan is dat de voorwaarden op het gebied van verlichting worden vereenvoudigd. Gecertificeerd hang-en-sluitwerk, goede buitenverlichting en rookmelders maken het plaatje voor duurzaam én veilig wonen compleet.

Bewezen effect bij aanpak woninginbraak

Preventie volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft bewezen effect bij de aanpak van woninginbraak. Het biedt woningcorporaties de mogelijkheid om tegen relatief lage kosten een enorme verbetering van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van huurders te realiseren. 

Meer weten over PKVW voor woningcorporaties? Kijk op onze website.