Q&A met Republiq’s Marten Middendorp over duurzaamheid als datavraagstuk

Digitaal / 13 augustus 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Tijdens de Week van Databedrevenheid stelden jullie als leden van CorporatieNL flink wat vragen over de verschillende presentaties. We konden al veel antwoorden geven maar nog niet alle vragen zijn beantwoord. Vandaar dat we de resterende vragen voorleggen aan de sprekers. Dit zijn de antwoorden van Marten Middendorp, partner bij Republiq, op de vragen over zijn presentatie "Duurzaamheid is een datavraagstuk".

Wat is de toegevoegde waarde t.o.v. de Aedes routekaart?  
De Aedes routekaart was een mooi startschot en heeft enorm bijgedragen aan het bewustzijn. Maar voor praktische toepassing in eigen begroting en in de opdracht aan de afdeling vastgoed is het toch te algemeen. Het gaat uit van 4 scenario’s, maakt geen gebruik van woningkenmerken en hanteert daarmee nogal ruwe (en hoge) kosteninschattingen. Ook is het effect op de energierekening niet in beeld.

Ik mis de oplossing aansluiten op warmtenet, is deze in kaart gebracht?
Dat hebben we in kaart. We weten welke woningen geschikt zijn voor elektrificatie en voor welke woningen een warmtenet meer voor de hand ligt. Als gemeentelijke warmtetransitievisies concreet worden dan kunnen we daar op aanhaken. Het is in dit stadium nog wel een beetje gissen naar de aansluitkosten. Als wij strategie maken voor corporaties dan hanteren we altijd het uitgangspunt dat we graag aansluiten op een warmtenet als de aansluitkosten niet hoger zijn de kosten voor een all-electric oplossing.

Nemen jullie ook mee in de berekening dat elektriciteit in 2030 al voor 70-80% duurzaam wordt opgewekt?
Ja, dat nemen we mee.

NOM is dat ook aardgasvrij? Die zie ik verder niet terug. 
NOM is inderdaad aardgasvrij.

Ik denk overigens aardgasvrij idd alleen in NOM wordt meegenomen
Aardgasvrij is een lastige doelstelling. In 2050 moeten we aardgasvrij zijn (want dan willen we helemaal geen co2 uitstoot meer hebben). Misschien gebruiken we dan ander gas (waterstof, groen gas) of kunnen we zelfs nog een beetje aardgas gebruiken als we co2 kunnen opslaan of afvangen. Als tussenstap is een hybride warmtepomp een goed alternatief.

Kan je de link delen waar de opname staat?
Leden van CorporatieNL kunnen de presentatie en de hele video bekijken in de kennisbank.