Samenvatting E-book “Thuis in vastgoeddata”

Vastgoed / 27 november 2023
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Het boek "Thuis in Vastgoeddata" biedt een diepgaand inzicht in het belang van datagestuurde werkwijzen binnen de corporatiesector. Het benadrukt de transformatie naar een datagedreven organisatie, waarbij data een centrale rol speelt in besluitvorming en procesoptimalisatie. De focus verschuift van het automatiseren van taken naar het strategisch inzetten van data voor betere service aan huurders en efficiëntieverbetering.

Gegevenscultuur

Belangrijke thema’s zijn het creëren van een gegevenscultuur waarin databedreven werken de norm wordt, en waarbij medewerkers de vaardigheden ontwikkelen om data te analyseren en te gebruiken in hun dagelijkse werk. Dit vereist een verandering in denkwijze en het aanleren van digitaal vakmanschap. De samenwerking binnen de organisatie verandert ook naarmate de datagedreven aanpak volwassen wordt.

Technologische ontwikkelingen

Het boek behandelt ook de technologische ontwikkelingen en de integratie ervan in de datastrategie van corporaties. Het benadrukt het belang van datastandaarden en governance, en de noodzaak van samenwerking binnen de sector om gezamenlijk vooruitgang te boeken. De uitdagingen rondom privacy, ethiek, compliance en het beheer van data worden ook besproken, evenals de morele en ethische dilemma’s die verder reiken dan de organisatiegrenzen.

Toekomstvisie

Het boek sluit af met een toekomstvisie en bespreekt de richting die corporaties kunnen inslaan om te profiteren van de kansen die technologische vooruitgang en sectorale samenwerking bieden. De opkomst van concepten zoals de Landelijke Digital Twin en initiatieven als DigiGO/DSGO worden verkend, die kunnen bijdragen aan een geïntegreerde, digitale benadering van vastgoedbeheer. De mogelijkheid van een Data Unie wordt geopperd als een manier om data samen te voegen, te beheren en te gebruiken voor het collectieve voordeel van de corporatiesector.

Boodschap

De boodschap is duidelijk: corporaties moeten zich proactief aanpassen aan digitale ontwikkelingen en samenwerken om niet alleen te overleven maar ook te floreren in een steeds meer datagedreven toekomst.

E-book opvragen

CorporatieNL-leden ontvangen automatisch per e-mail bericht. Zij kunnen het gratis downloaden in de kennisbank

Nog geen lid? Regel vandaag nog je lidmaatschap van CorporatieNL en krijg toegang tot de kennisbank inclusief dit boek. Je kunt dan voortaan ook gelijk deelnemen aan alle events, trainingen en commissies.