Schrik, de zonnepanelen van Woonservice Meander in de fik (video)

Vastgoed / 22 augustus 2019
Tino Meijn
Tino Meijn
Directeur, CorporatieNL

Het is de schrik van elke corporatie. Je hebt het beste voor met je bewoners en met je CO2-opgave dus je laat zonnepanelen op de daken plaatsen. Totdat het vreselijk misgaat.

De beelden

Omroep Brabant heeft de beelden van de brand en tekende de reactie op van de geschrokken bewoner: ‘Ik wil weten hoe het komt… en dat het aangepast wordt.’ Een buurvrouw voegt angstig toe: ‘Ik heb dezelfde zonnepanelen.’

Reactie van Meander

Corporatie Woonservice Meander reageert middels een officieel statement op haar website:

De bewoners zijn flink geschrokken, maar maken het goed… De oorzaak van de brand wordt onderzocht. De eerste geluiden gingen richting kortsluiting in de omvormer van de zonnepanelen. Dit is echter nog niet definitief.

Toename branden zonnepanelen

Omdat het aantal zonnepanelen de komende jaren zal toenemen en vanwege de afnemende financiële ruimte bij corporaties is het de verwachting dat er nog veel meer incidenten zullen plaatsvinden. Zo liet Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond onlangs weten dat brand in zonnepaneelsystemen die geïntegreerd zijn in daken nu al regelmatig voorkomt. ‘Bij traditionele systemen die op het dak zijn gemonteerd kan de warmte beter weg’, aldus de woordvoerder.

Wat kun je doen?

Naast het werken met goede en gecertificeerde bedrijven is het ook belangrijk om je communicatie op orde te hebben. Een brand met zonnepanelen zal in deze tijd meer aandacht in de landelijke pers krijgen dan een gewone woningbrand. Ook krijg je te maken met ongeruste bewoners die zich zorgen maken over hun eigen veiligheid. Normaal gesproken is je communicatie-afdeling hier wel op voorbereid, maar check het toch even. Want voor je het weet staat je interne organisatie in brand.