Succes door fusie van belangen

Maatschappelijk / 14 augustus 2023
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Voor succes is het ook belangrijk te werken vanuit het perspectief van een fusie van belangen. Zoek naar de overeenkomsten in de belangen van de verschillende partijen bij het opzetten van een experiment. Hoe krijg je iedereen enthousiast, zodat het lampje van de duurzaamheid oplicht?

In die fusie van belangen komen voor alle partijen drie aspecten samen: people, planet, profit. Analyseer daarom eerst de belangen van de partijen die je nodig hebt voor een plan en kijk hoe je van daaruit kunt samenwerken. Hoe kun je een win-win creëren?

Van deze win-win-projecten gaf Professor Van Hal, tijdens het event Ontwikkelen en bouwen van een thuis, een aantal voorbeelden, zoals de bouw van tiny houses op het terrein van een zorginstelling. De bewoners van de huisjes betalen een lage huur en stellen daar het geven van enige zorg tegenover. Een andere goede manier kan zijn om in bestaande gebouwen verschillende functies en bewonersgroepen te combineren, zoals in Gouda gebeurt. Het experiment waard, maar ‘zonder garantie dat het gaat lukken’, aldus Van Hal.

Voorwaarden voor de fusie van belangen zijn een brede en creatieve blik, samenwerking en het lef om te durven dromen: why not? Samengevat: ontwikkel experimenten met small wins, werk met een thema dat je aan het hart gaat en werk vanuit een fusie van belangen.

Ledenplatform

Dit artikel is een hoofdstuk uit het verslag van het event “Bouwen en ontwikkelen van een thuis” dat op 9 maart 2023 plaats vond. Je leest het volledige en rijk geïllustreerde verslag van maar liefst 40 pagina’s in het ledenplatform. Daar log je in met je zakelijke e-mailadres en klikt vervolgens door naar de kennisbank.