Suzan Knipp (Woonforte): “Oog voor mensen, hart voor wonen”

Maatschappelijk / 09 januari 2023
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Een thuis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Hoe zorgen we er samen voor dat iedereen een thuis heeft? We vragen onze leden wat zij onder een thuis verstaan en hoe zij meehelpen om de grote ambitie te realiseren.

Zo vragen we Suzan Knipp naar haar visie op een thuis voor iedereen. Suzan is Manager, strategie, vastgoedsturing & communicatie bij Woonforte. De corporatie is van mening dat iedereen een kans moet krijgen op een woning die past bij zijn of haar leven. Zij biedt daarom goede woningen voor mensen met een laag inkomen

Wat is volgens jouw organisatie een thuis?

Suzan Knipp: “Een woning en omgeving die past bij het leven van onze huurders en waar zij zich fijn voelen. Hun huis is de plek van waaruit zij hun leven vormgeven.”

Hoe zorgen jullie dat zoveel mogelijk mensen een thuis krijgen.

Suzan: “Wij bouwen veel nieuwe woningen. Woningen voor starters, maar vooral ook woningen voor senioren. Met woningen voor senioren brengen wij een verhuisketen op gang. Voor ieder senior geschikt appartement dat wij bouwen kunnen wij drie huishoudens blij maken met een nieuwe woning.

Senioren kunnen met behoudt van hun woonlasten van hun eengezinswoning verhuizen naar een gelijkvloers appartement.

Verder verduurzamen wij woningen, zodat mensen met meer comfort en betaalbaarder kunnen wonen.”

Tegen welke uitdagingen lopen jullie hierbij op.

Suzan: “Ruimtelijke procedures duren lang. Er komen altijd bezwaren, zeker bij binnenstedelijke ontwikkelingen. Zaken juridisch goed regelen kost ook vaak veel tijd. Verder vormen stijgende inflatie, stijgende rente, stijgende bouwkosten, stikstofperikelen en beschikbaarheid en wisselingen in personeel een uitdaging.

De ambitie voor nieuwbouw, vervanging en verduurzaming is zeer hoog, het is een grote uitdaging om alles wat nodig is te realiseren met de mensen en middelen die we hebben.”

Hoe kunnen andere organisaties jullie hiermee helpen en op welke manier.

Suzan: “Onze gemeente helpt ons al heel goed. Bij ieder project is 30% sociale huur verplicht. Dat staat ook in de kavelpaspoorten.

De gemeente is ook bezig met verkenningen rondom warmtenetten. Ook daar liggen veel uitdagingen. Hier zouden meer partijen in moeten springen en wellicht ook onrendabel accepteren.”

Hebben jullie een voorbeeld van een complex, wijk of anderszins wat voor jullie echt een thuis is.

Suzan: “Een paar jaar geleden hebben wij een appartementengebouw met seniorgeschikte woningen opgeleverd. Wij hebben hier ook voorrang gegeven aan mensen die mantelzorg wilden verlenen aan elkaar, zodat zij dicht bij elkaar konden wonen. Acht huishoudens hebben hier naar volle tevredenheid gebruik van gemaakt. Ook het huisvesten van senioren die doorstroomden uit eengezinswoningen was heel succesvol in dit gebouw. Dat komt door de ligging dichtbij het centrum, met uitzicht op groen en water en natuurlijk de huurprijs.

In twee complexen hebben wij woningen verduurzaamd naar NoM en bijna-energieneutraal (in totaal 236 woningen). De bewoners zijn er heel blij mee. Laatst zei een van de bewoners tegen mij: “Wij zijn zo ontzettend blij met onze gerenoveerde woning, zeker met de huidige energieprijzen. Wij gaan hier nooit meer weg”. Gaaf toch? Daar doe je het voor!”

Nog een voorbeeld. We hebben woningen gemaakt met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Ideaal voor senioren en huishoudens met een gezinslid met een beperking. Ook hier zei een van de seniore bewoners dat ze haar geluk niet op kon met deze nieuwe woning. Zeker omdat zij met haar beperking toch in een huis met een tuintje kon wonen. En omdat het een NoM woning is, heeft zij ook eens geen energiekosten naast de EPV.

Wat kan CorporatieNL doen om jullie te helpen?

Suzan: “Het zou mooi zijn als er slimme oplossingen komen om de uitdagingen het hoofd te bieden.”

 

Dit interview verschijnt tevens in bewerkte vorm als artikel in het e-book Een thuis voor iedereen in 2030, dat alle leden van CorporatieNL ontvangen en dat beschikbaar komt in het ledenplatform.