Vastgoedcommissie: “Centrale regie nu nodig”

Vastgoed / 27 mei 2024
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De Vastgoed Commissie selecteert de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor corporaties en informeert de leden van CorporatieNL over de betekenis hiervan voor hun werk. Ook initieert de commissie oplossingen voor de belangrijkste vastgoed uitdagingen van Nederland.

In de vergadering van 3 mei praat de Commissie verder over haar position paper. Na gesprekken van de Commissieleden met hun netwerk over de opgestelde position paper, kunnen we de volgende conclusies trekken. Het volledig verslag vind je in de kennisbank.

Position paper

De position paper benadrukt de noodzaak van centrale regie voor het bereiken van doelstellingen, omdat binnenstedelijke ontwikkeling vaak wordt gehinderd door lokale tegenwerking. Er is steun voor een grotere rol van woningcorporaties en samenwerking met ontwikkelaars, met aandacht voor uniforme binnen- en diverse buitenkant van woningen. Innovatie, zoals fabrieksmatige bouw en tijdelijke huisvesting, is cruciaal om het huisvestingstempo te versnellen. Monitoring en implementatie zijn essentieel, met focus op best practices en samenwerking. De sociale en maatschappelijke kosten van onvoldoende huisvesting moeten explicieter worden gemaakt, gebruikmakend van informatie uit IZA en GALA akkoorden.

Er moet verduidelijkt worden wat centrale regie inhoudt, inclusief het mandaat en de focus. Het collectieve belang moet voorop staan, en er is mogelijk een nieuw gemeentelijk woningbedrijf nodig voor uitvoering en wijkontwikkeling. Ook moeten de maatschappelijke kosten van slechte huisvesting worden berekend.

Commissieleden

  1. Maarten Vermeulen (voorzitter), Senior vice president national councils ULI Europe
  2. Ard de Jong, Directeur Latei
  3. Tine-Loes Hemmes, Adjunct-directeur Vastgoedontwikkeling en Klant en Markt Dura Vermeer
  4. Karima Bouchtaoui, Wethouder Zaltbommel
  5. Arnold Pureveen, Bestuurder/CFO Woonzorg Nederland
  6. Estéban van Zeijl, Programmamanager Duurzaam Wonen Dutch Green Building Council
  7. Nicole van Wijk, Bestuurder Woonwaard
  8. Joziene van der Linde, Managing Director De Meeuw

Suggesties of meedoen?

Heb je suggesties voor de commissie, wil je belangrijke nieuwe trends of ontwikkelingen delen of heb je interesse om zitting te nemen in een van de toekomstige subcommissies en ben je lid van CorporatieNL? Stuur ons dan graag een e-mail. Je ontvangt binnen een week onze reactie.