Video: Zo plaatst Woonplus 2 duizend nieuwe verwarmingsinstallaties

Vastgoed / 27 augustus 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De komende tien jaar voorziet Woonplus Schiedam 2 duizend huurwoningen van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Zij doet dit in samenwerking met het consortium WijKompleet. Daarmee kan zij gelijk rekenen op een subsidie van ruim 3,6 miljoen euro. Hoe doet Woonplus dat?

Groene toekomst

“Voor ons is het belangrijk dat mensen prettig kunnen wonen in de wijk,” zegt Woonplus bestuurder Emile Klep. “Dat geldt voor nu, maar vooraal ook in de toekomst. Die toekomst moet groen en duurzaam zijn en dat betekent dat wij de warmtevraag anders gaan inrichten.” Aad Koremans van de bewoners belangengroep voegt daaraan toe: “Alles wat hier gebeurt moet geënt zijn op de verbetering van leefbaarheid, veiligheid en welzijn.”

Woonplus Schiedam gaf samen met de Provincie Zuid-Holland de symbolische aftrap voor het aardgasvrij-ready maken van huurwoningen in de wijk Groenoord. De komende tien jaar krijgen ruim 2 duizend huurwoningen een nieuwe verwarmingsinstallatie. Provincie Zuid-Holland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling stelden samen een subsidie beschikbaar van ruim 3,6 miljoen euro.

Energietransitie

De start van het aardgasvrij-ready maken van woningen in Groenoord is een belangrijke stap in de energietransitie van de wijk. Gemeente Schiedam, Provincie Zuid-Holland en Woonplus sloten in 2017 samen met diverse andere partijen een green deal met als doel de wijk Groenoord voor 2030 aardgasvrij te maken. Uit onderzoek naar de alternatieven voor aardgas, bleek het aansluiten op een warmtenet de oplossing met de laagste maatschappelijke kosten. Een belangrijk gegeven, gezien de maatschappelijke roep om een aanzienlijke CO2-reductie de komende jaren en een betaalbare energietransitie.

WijKompleet

Woonplus heeft vervolgens een uitvraag onder marktpartijen uitgezet; het aardgasvrij-ready maken van de tweeduizend huurwoningen. Daarbij behoort ook het meenemen van de VvE’s en particuliere eigenaren. Een rol in de wijkaanpak, het benutten van koppelkansen, communicatie en bewonersparticipatie, is onderdeel van de opdracht. Woonplus en gemeente Schiedam selecteerden het consortium WijKompleet als partij die deze verschillende expertises in huis heeft.

Aardgasvrije wijk

Het uiteindelijke doel van Nieuwe Energie voor Groenoord is een aardgasvrije wijk, betaalbaar en haalbaar voor alle inwoners. Met de subsidie wordt de eerste fase van het project mogelijk gemaakt. Het wooncomfort van de woningen verbetert en de aanpak is voor de huurders ‘woonlasten-neutraal’. Bovendien wordt het hiermee mogelijk om op termijn een grote CO2-besparing te realiseren als aangesloten wordt op een warmtenet. Een aanpak op deze schaal met zo’n vijfduizend woningen is volgens Woonplus uniek in Nederland.

Video

Bekijk de hele video op het YouTube kanaal van Woonplus Schiedam

Woonplus Schiedam plaatst 2 duizend nieuwe verwarmingsinstallaties