Bundle bouwt duurzame community

Vastgoed / 29 januari 2024
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

In de loop van dit voorjaar levert Bundle – een samenwerking van woningcorporaties Veste Wonen en Domijn – een wooncommunity voor jongeren in Enschede op. Een nieuw woonconcept voor de stad. Maar dat is niet het enige bijzondere: ook de bouw is vernieuwend.

Hoogbouw

De hoogbouw is voor het grootste deel gebouwd in massief hout. Na het traditioneel bouwen van de basis van het gebouw, werden de 185 massief houten appartementen kant-en-klaar aangeleverd en op elkaar gestapeld. De fabriek stond op nog geen 6 kilometer van de bouwplaats, zodat ook het vervoer vlot verliep, dat minder verkeer en minder afval betekent.

Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager bij Domijn, licht toe: “We nemen als corporatie onze verantwoordelijkheid voor duurzaam bouwen, wonen en leven. Dat is goed voor het klimaat. Maar levert ook een gezond, comfortabel én energiezuinig thuis op voor onze huurders. Dat laatste draagt ook weer bij aan de betaalbaarheid. Iets waar we natuurlijk altijd rekening mee houden en blijven houden voor onze huurders. In dit project kiezen we daarom heel bewust voor een groot deel kant-en-klare woningen vanuit de fabriek. Dat zorgt voor minder verkeer van en naar de bouwplaats en minder afval. Maar ook voor een relatief snelle en daardoor meer betaalbare bouw. Ook willen we zo veel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruiken. Vandaar de keuze voor massief hout. Dat is een veel minder vervuilende grondstof dan bijvoorbeeld cement. Omdat hout juist COopslaat.”

Duurzaam wonen voor young professionals en starters op de arbeidsmarkt

Het woongebouw verrees in hartje centrum op de Performance Factory. Naar verwachting verhuizen de eerste bewoners in mei naar de wooncommunity. Oosterbroek vertelt: “Een groot deel van de appartementen zijn van massief hout. Een materiaal dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van bewoners. En ook nog eens heel goed isoleert. Verder komt in het hart van het gebouw een groene binnentuin. En ook aan de gevels is straks groen te vinden. Dat zorgt voor een fijne leefomgeving waar bewoners elkaar graag ontmoeten. Maar de beplanting zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Daarnaast vangt het regenwater op bij meer extreem weer. Ook plaatsen we zonnepanelen. En we sluiten het gebouw aan op het warmtenet van Ennatuurlijk, wat het meest duurzame van Nederland is. Zo wonen onze huurders straks in een duurzame en energiezuinige woning.

De buitenkant van het gebouw staat

De bouw zie je in deze timelapse. Daarnaast vertelt projectleider Dirk Roskam over de duurzame bouw van de wooncommunity in deze video.

Informatie

Wil je meer weten, een interview of wil je een kijkje nemen op de bouw, neem dan contact op met  Aukje Dijkstra, Strategisch organisatie‑ en communicatieadviseur van Domijn te bereiken via 0529 – 45 25 88.