Frank te Velde (Domijn): “Kunstmatige intelligentie kan ons enorm ontzorgen”

Digitaal / 03 mei 2021
Hellen Meijn
Hellen Meijn
Projectleider, CorporatieNL

Digitalisering en nieuwe technologieën veranderen ons werk bij de corporatie. Een van die nieuwe technologieën is kunstmatige intelligentie. Uit onderzoek van CorporatieNL onder alle leden blijkt dat inmiddels al 10% daar gebruik van maakt. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee? We vragen het aan Frank te Velde, informatiemanager bij Domijn.

Wat versta je onder kunstmatige intelligentie (KI)?

Frank te Velde: “KI zijn voor mij zelflerende systemen. Net als bij de mensen ontwikkelen deze systemen zich onder andere door trial and error en door herhalen. Een voorbeeld is Google.”

Wat zie jij als voor- en nadelen van KI?
Te Velde: “Het kan je het leven een stuk makkelijker maken. Je krijgt gerichtere keuzes aangeboden en zult hierdoor minder fouten maken. KI kan ook je keuzevrijheid beperken doordat je nog maar eenzijdige informatie krijgt.”

Werk je binnen Domijn al met KI?

Te Velde: “Op dit moment werken we nog niet me KI. Ik kan me voorstellen dat we het in gaan zetten om bijvoorbeeld voorspellend met onze onderhoudskosten om te gaan. Dit is een nog deels ongrijpbaar stuk.”

Welke rol willen jullie KI geven in de toekomstige processen of organisatie?
Te Velde: “Ik verwacht voornamelijk om te helpen met het voorspellen van zaken zodat we vervolgens hier onze dienstverlening op aan kunnen passen.”

Kun je een bepaald beeld schetsen hoe KI er in de toekomst uitziet?

Te Velde: “Ik hoop dat we over 5 a 10 jaar nog steeds zelf nadenken en zelf beslissingen nemen. Ik denk wel dat KI, mits goed ingezet, ons enorm kan ontzorgen en meer tijd en ruimte biedt om te genieten.”

“Stel je voor dat je al een voorstel krijgt voor een boodschappenlijst op basis van je aankopen de afgelopen periode en je gemiddeld verbruik. Je hoeft je dan alleen nog maar te richten op wat je anders wilt dan dat erop staat. Dat scheelt weer tijd die je aan andere zaken kan besteden.”

Dit interview verschijnt tevens in bewerkte vorm als artikel in het e-book Digitale Transformatie van Corporaties dat alle leden van CorporatieNL medio 2021 ontvangen.