Itris: “Technologieën in Hype Cycle kunnen sector positief beïnvloeden”

Digitaal / 21 april 2021
Hellen Meijn
Hellen Meijn
Projectleider, CorporatieNL

Het werk bij de corporatie verandert de komende jaren ingrijpend. Want of je het wilt of niet je zult meer met robots, kunstmatige intelligentie, slimme data en cloud-diensten gaan werken. CorporatieNL onderzoekt de nieuwe ontwikkelingen en vraagt haar leden om een toelichting zodat we de betekenis voor jouw werk duidelijk krijgen. Aan de experts van Itris vragen we welke inzichten het theoretische model van onderzoeksbureau Gartner onze sector kan leveren. Het model heet de Hype Cycle, we willen graag weten wat het is en wat jij eraan hebt.

Kunnen jullie uitleggen wat de Gartner Hype Cycle is en wat de relevantie voor onze corporatiesector is?

Itris: “De Gartner Hype Cycle geeft inzicht in hoe nieuwe technologieën evolueren. Feitelijk kan de cycle duidelijk maken of een techniek het gaat maken of dat het bij een hype zal blijven.”

“Voor de corporatiesector is het vooral interessant om te zien welke technologieën mogelijk doorbreken en hoe dit een positieve impact op de toekomst van de sector kan hebben. Op die manier kunnen we lange termijnplannen optuigen en richting bepalen.”

Op welke manier werkt Itris zelf met de Hype Cycle?

Itris: “Wij maken continu gebruik van de Hype Cylce om te onderzoeken of er nieuwe technologieën kunnen worden ingezet die bewezen meerwaarde leveren.”

“Het is belangrijk om de toepasbaarheid van technologie te blijven toetsen voor de sector. Het instrument komt met algemene innovaties, die niet per se direct relevant of levensvatbaar zijn voor de woningcorporatiesector.”

Dion Bonné (Manager Productmanagement) voegt daaraan toe: “Co-creatie is voor ons de sleutel: innoveren om te innoveren past niet in onze strategie: het moet aansluiten en meerwaarde hebben”.

Dit interview verschijnt tevens in bewerkte vorm als artikel in het e-book Digitale Transformatie van Corporaties dat alle leden van CorporatieNL medio 2021 ontvangen.