Prof dr Jeannette Waegemakers Schiff: “Toename stress en burnout bij corporaties door kwetsbare personen”

Maatschappelijk / 16 juli 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De uitdagingen die corporatiecollega’s elke dag ervaren bij het omgaan met kwetsbare groepen kan in veel gevallen tot stress, burnout of PTSS leiden. Tot die conclusie komt Prof dr Jeannette Waegemakers Schiff, spreker tijdens het online event De Kracht van Kwetsbaarheid op 27 oktober. Toch is er iets dat we hieraan kunnen doen.

Hoog risico

De van oorsprong Nederlandse Prof dr Jeannette Waegemakers Schiff is momenteel werkzaam als hoogleraar aan de Faculty of Social Work van de University of Calgary. Zij wordt internationaal gezien als een expert op het gebied van het omgaan met kwetsbare personen en wat dit betekent voor degenen die hier beroepsmatig mee te maken hebben.

Vooruit kijken

Waegemakers Schiff kijkt met ons vooruit naar haar keynote tijdens het online event De Kracht van Kwetsbaarheid“De COVID-19-pandemie heeft ons gedwongen om opnieuw te evalueren welke diensten essentieel zijn voor onze samenleving en welke werknemers ‘essentieel’ blijven en geconfronteerd zullen worden met aanzienlijke lichamelijke en geestelijke gezondheidsrisico’s als ze anderen helpen. Zo heeft recent onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat daklozen extreem gevoelig zijn voor een groot aantal fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Tegelijk riskeren degenen die belast zijn met het helpen van daklozen veel van diezelfde kwetsbaarheden en lopen zij een zeer hoog risico voor het ontwikkelen van traumatische stress. Dit wordt nog verergerd door de pandemische crisis. Wat weten we over deze kwetsbaarheden en hoe kunnen we verdere schade beperken?”

Wat je leert

Wat kun je van Prof dr Jeannette Waegemakers Schiff leren tijdens het event De Kracht van Kwetsbaarheid?
1. ook jij en jouw collega’s hebben een grote kans om in het werk traumatische stress op te lopen. Dit is een alarmerend probleem.
2. trauma houdt het onvermogen in om schadelijke gebeurtenissen te vermijden. Omdat je je meestal niet kunt afzonderen kan deze traumatische stress verder verergeren.
3. managers, bestuurders, teamleiders en coördinatoren moeten ondersteunende maatregelen nemen en opleidingsactiviteiten starten die onze essentiële medewerkers helpen beter om te gaan met de vele uitdagingen die zij dagelijks ondervinden.

Aanmelden

Voor het online event De Kracht van Kwetsbaarheid kun je je nog aanmelden via de eventpagina. Voor leden van CorporatieNL is dit event gratis, niet-leden betalen een eenmalige bijdrage.