“We nationaliseren de corporatiebranche en geven mensen geen uitkering, maar de sleutel van een huis”

Maatschappelijk / 13 juni 2017
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Onlangs sprak onze redactie Martijn Aslander. We kwamen hem niet toevallig tegen bij de koffieautomaat, maar belden met de stand-up filosoof over zijn visie op Wonen en Zorg. Bereid je voor op een frisse wind, of zeg maar gerust een orkaan, door corporatieland.

Heb jij je toegangskaarten voor het landelijk Congres Wonen en Zorg al op zak? Bestel je kaarten snel. Vol = vol.

Martijn Aslander is stand-up filosoof en auteur van de bestseller ‘Nooit af’. Hij denkt hardop na over de tijd waarin we leven en wat de consequenties zijn voor de maatschappij. Vandaag doet hij dat samen met CorporatieNL over de kwestie Wonen en Zorg.

Ontwikkelingen bij de klant van de corporatie de komende jaren

“We weten dan inmiddels nog veel meer over het menselijk lijf, de menselijke geest en omgevingsfactoren. Mede door de versnelling van technologie. Ik verwacht dan ook dat preventieve gezondheidszorg heel groot zal worden en dat er fors minder mensen in het ziekenhuis belanden. Hierdoor zal farmacie grotendeels buitenspel staan. Artsen schrijven over vijftien jaar leefstijl- en voedingsadvies voor in plaats van pillen.”

Betaalbaar-wonen-expert worden

“Ik denk dat de ontwikkelingen op gebied van technologie ervoor gaan zorgen dat we een fors aantal meer werklozen gaan krijgen. Zo’n 800.000 meer. Dat krijg je niet opgelost met de sociale verzekeringsbank of het UWV. We hebben daar een systeemshift of -reset voor nodig. Dat kan weleens betekenen dat we op een veel fundamenteler niveau moeten gaan nadenken over drie dingen: wonen, zorg en voeding. De basisbehoeften van mensen.”

“Als je puur met geld 800.000 werklozen moet opvangen, gaat dat dit niet gaat lukken. Wat doen mensen met geld dat we aan ze geven? Ze besteden het aan zorg, wonen en eten. Daar zit de grootste kostenpost. We moeten over een andere manier gaan nadenken voor de financiering van dat stuk. Ik heb het gevoel dat wonen velen malen te duur is. Er zit voor mijn gevoel iets ontzettend scheef in de krachten die werken op het woondossier. Ik ben ervan overtuigd dat nationaliseren een oplossing zou kunnen zijn. Hierbij word ik geïnspireerd door Sharon Dijkhuizen die het gelazer op het spoor zo zat was, dat ze zei: “Nu is het spoor weer van ons”.

We nationaliseren de corporatiebranche en geven mensen geen uitkering, maar de sleutel van een huis.”

Op deze ontwikkelingen inspelen

“Corporaties, bedenk: waartoe zijn wij op aard? Dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot betaalbare woningen, toch? Waar ik dan geen zak van snap, is waarom corporaties ontwikkelingen zoals tiny houses niet aan het verkennen zijn.”

“Ik zag laatst een filmpje van een 3D-geprint huis. In Rusland geloof ik. Binnen een dag hadden ze een compleet huis geprint voor €15.000. Niet zomaar een huis, maar ook nog eens een duurzame woning die 40 tot 50 jaar meegaat, schok- en weersbestendig, circulair, duurzaam en smart. Het kán dus al! Voor mijn gevoel zit er in het conglomeraat, geldstromen, banken, pensioen ergens iets scheef. Een aantal weeffouten die ervoor zorgen dat we dit niet massaal aan het uitproberen zijn. Als jij goed geld tot je beschikking hebt als corporatie, hoe kan het zijn dat je geen marktleider bent op het gebied van goedkoop wonen? Je missie is toch om voor betaalbare woningen te zorgen? Dan wil je toch betaalbaar-wonen-expert van de wereld worden? Ik zie ze niet bewegen in die richting.”

“De wetgeving zit in de weg? Wetgeving is vaak de eerste smoes zodat je het niet zelf hoeft te doen. In 90% van de gevallen dat de overheid de schuld krijgt, blijkt het niet waar te zijn.”

Met lef en visie terug naar de tekentafel

“Ik daag de corporatie uit om met lef en visie even terug te gaan naar wat de bedoeling is. Ga vanuit alle nieuwe mogelijkheden opnieuw terug naar de tekentafel en betrek een deel van de bewoners erbij. Er zijn zoveel mensen met goede ideeën en er valt onderling zoveel van elkaar te leren. Maak gebruik van alles wat er al is, er is al zoveel!”

“Ontwikkelingen van deze tijd vragen nou eenmaal om veel verandering en dynamiek. En om een open houding.”

“De komende vijftien jaar worden spannender dan de afgelopen 200 jaar. Dit komt vooral doordat er binnen nu en vijf jaar 5 miljard mensen via het web met elkaar verbonden zijn. Elk vraagstuk in de wereld is eigenlijk gewoon een puzzel. Je hebt aan de ene kant puzzelstukjes en aan de andere kant puzzelaars nodig. We hebben nog nooit zoveel puzzelstukjes bij elkaar kunnen leggen en zoveel puzzelaars bij elkaar gehad. Elke opgeloste puzzel is weer een puzzelstukje voor de volgende puzzel. De focus ligt op slim samenwerken (zonder winstoogmerk). Het wordt alleen nog maar wilder!”

Wil jij ook klaar zijn voor het wonen van de toekomst? Zorg dat je bij het Wonen en Zorg Congres bent. Aanmelden voor het congres kan hier.

Meer lezen van Martijn Aslander? Download zijn bestseller ‘Nooit Af’.