De meest vitale belangen in vastgoeddata

Vastgoed / 06 november 2023
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Het onderwerp vastgoeddata wordt tegenwoordig bij veel corporaties besproken. We zijn begonnen met het digitaliseren van onze archieven en vervolgens hebben we ons gericht op het ordenen van de digitale cartotheek. Dit heeft geresulteerd in een reeks acties om ervoor te zorgen dat de basis op orde is. Maar is dat voldoende?

Bewustwording

De bewustwording bij corporaties over het feit dat alleen digitalisering niet voldoende is, is de afgelopen jaren toegenomen. We hebben nu een goed begrip van het feit dat het werken met data niet alleen afhankelijk is van technische aspecten, maar ook sterk afhankelijk is van menselijke inzet. Toch blijkt het moeilijk om volledig te begrijpen waarom we zo hard werken aan vastgoeddata. Wat drijft ons, waar zien we de werkelijke toegevoegde waarde van vastgoeddata in onze sector en hoever zijn we eigenlijk al in dit proces? Om deze vragen te beantwoorden, hebben we voor het e-boek “Thuis in vastgoeddata”, verschillende koplopers in onze sector geïnterviewd, en de antwoorden die we hebben gekregen, variëren sterk.

Externe ontwikkelingen

Verschillende ideeën, idealen, motivaties en wensen zijn naar voren gekomen, vaak beïnvloed door externe ontwikkelingen die we om ons heen zien en horen. Eén opvallend voorbeeld is de recente lancering van ChatGPT, een krachtige chatbot die eind 2022 werd geïntroduceerd en ons liet zien hoe ver kunstmatige intelligentie al is gevorderd. Hoewel het nog een uitdaging kan zijn om concrete toepassingen te bedenken voor deze technologie binnen de corporatiesector, benadrukt het wel hoe snel de wereld om ons heen evolueert. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je ChatGPT kunt gebruiken om jouw vastgoeddata te bevragen op alle woningen met een E, F of G label, en het antwoord vervolgens geautomatiseerd gepresenteerd krijgt. Dat zou ontzettend veel werk schelen en snelle beslissingen veel gemakkelijker maken. En daardoor verandert het werk weer!

Maatschappelijke behoefte

Ons verlangen naar meer vastgoeddata wordt niet alleen gevoed door technologische vooruitgang, maar ook door de maatschappelijke behoefte aan efficiëntie en transparantie bij bedrijven die van essentieel belang zijn in ons leven. Aangezien corporaties voor velen van vitaal belang zijn, worden we in de gaten gehouden en aangemoedigd om vooruitgang te boeken, bij te blijven met de tijd en te werken aan een betere bedrijfsvoering die aansluit bij de veranderende behoeften van onze doelgroep.

E-boek

Dit is één van de artikelen uit het e-book Thuis in vastgoeddata. Het e-book tref je in de nieuwe kennisbank. Je hoeft daarvoor alleen je zakelijke e-mailadres in te vullen om toegang te krijgen. Als je lid bent van CorporatieNL hoef je niets te betalen voor dit boek.

Nog geen lid? Regel vandaag nog je lidmaatschap van CorporatieNL en krijg toegang tot de kennisbank inclusief dit boek. Je kunt dan voortaan ook gelijk deelnemen aan alle events, trainingen en commissies.