Lex de Boer (Lefier): “Regionaliseren levert niets op”

Maatschappelijk / 18 mei 2016
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Directeur-bestuurder Lex de Boer van de zowel in Drenthe als Groningen actieve woningcorporatie Lefier is duidelijk over de aanstaande regionalisering. "Een draak van een wet. Het kost corporaties en gemeenten veel capaciteit en geld en het levert niets op. Het beste zou zijn als de minister dit artikel direct uit de Woningwet schrapt."

De Boer stelt dat er straks, als de woningmarktregio’s zijn vastgesteld, niets voor Lefier gaat veranderen. Dat is allereerst gestoeld op de verwachting dat Drenthe en Groningen één woningmarktregio gaan vormen en het werkgebied van Lefier dus niet in tweeën wordt gehakt. Maar ook als deze 2 provincies gescheiden zouden worden, dan nog zal Lefier vanzelfsprekend goed voor zijn huurders in beide gebieden blijven zorgen. Echter, dan zou de van oorsprong Drentse corporatie niet meer mogen investeren in Groningen. “Dat is natuurlijk bizar”, zegt De Boer. “Drenthe is deels krimpregio, terwijl in de stad Groningen investeringen hard nodig zijn. Deze wet leidt ertoe dat er investeringscapaciteit blijft liggen als er rigoureus geknipt wordt. Want het is maar de vraag of andere corporaties die opgave dan overnemen.”

Democratische controle

Het idee dat door het regionaliseren de democratische controle op corporaties en hun investeringen wordt verbeterd, gaat volgens De Boer ook niet op. “Dat zal niet gaan werken, met veel gemeentes in een woningmarktregio. Er gaat geen sturing op de woningmarkten plaatsvinden, simpelweg doordat er geen instantie bestaat om dat te doen. En gemeenten zitten er niet op te wachten om daarvoor een gezamenlijk systeem op te zetten.”

Conceptplan

In Groningen en Drenthe ligt reeds een conceptplan om beide provincies tot één woningmarktregio te maken. Alle betrokken gemeenteraden moeten hun goedkeuring nog verlenen, maar Lex de Boer verwacht dat dat zal gebeuren. Het werkgebied van Lefier – de gemeenten Groningen, Stadskanaal, Hoogezand, Borg-Odoorn en Emmen – ligt daarmee in één woningmarktregio. Precies zoals Enserve, specialist in woonruimteverdeling, dat aangeeft in haar voorstel voor 16 Nederlandse woningmarktregio’s. De Boer: “Ook het plan van Enserve gaat uit van de gedachte dat de negatieve effecten van dit wetsartikel zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Precies wat de wethouders in Groningen en Drenthe hebben gedaan. Maar het blijft een oplossing op zoek naar een probleem.”

Verankering prima

Lefier werkt kortom in een groot gebied, maar de lokale verankering is prima, zegt De Boer. “Ik denk dat wij een uitstekende binding hebben met al onze gebieden en huurders.”

“Voorwaarde om goed te functioneren is dat je transparant bent in je beleid en investeringen, dat je uitlegt waarom je keuzes maakt. En dat je altijd goed voor je huurders zorgt. Daar blijven wij onverminderd hard aan werken.”

Voorwaarde om goed te functioneren is dat je transparant bent in je beleid en investeringen, dat je uitlegt waarom je keuzes maakt. En dat je altijd goed voor je huurders zorgt. Daar blijven wij onverminderd hard aan werken.”

Wat lossen we eigenlijk op?

Lex de Boer is benieuwd wat er gaat gebeuren met grote corporaties als Portaal en Vestia, als er in hun werkgebieden wel wordt geknipt. “Ik verwacht niet dat de minister ruimhartig is met ontheffingen. Want dan heeft deze wet nog nauwelijks een functie. Dus mogelijk kunnen sommige grotere corporaties straks veel minder investeren. Dat is jammer. Ik weet dat een corporatie als Portaal overal goed werk levert. Dat wijzen visitaties ook uit. Wat als Portaal door de regionalisering wordt afgeremd. Welk probleem lost deze wet dan eigenlijk op?”

Dit interview maakt deel uit van een interviewserie over het thema woningmarktregio’s en wordt in samenwerking met Enserve – de specialist in woonruimteverdeling – gebracht. Lees naast de interviews met Erik Ronnes (CDA), Pierre Sponselee (Woonwaard), Rob Vinke (TBV Wonen), Bram Klouwen (Companen) en Lex de Boer (Lefier) ook de andere interviews die nog volgen met Sjoerd Zeelenberg (Rigo), Farshad Bashir (SP) en Henk van Dijk (Enserve).