Wie betaalt als de politie de deur van een van uw woningen forceert?

Maatschappelijk / 11 april 2016
Marcel van Wezel
Marcel van Wezel
Advocaat, Tomlow Advocaten

Iedere corporatie heeft daar helaas soms mee te maken: de politie besluit, meestal ter aanhouding van een verdachte, de deur van een huurwoning te forceren. De verdachte wordt daar dan, al of niet, aangetroffen en aangehouden. Maar wie betaalt de schade? Kunt u deze op de huurder verhalen? Of kunt u daar wellicht de politie op aanspreken?

De huurder is (soms) aansprakelijk…

Schade aan de voordeur is schade aan de buitenzijde van de woning. Dit betekent dat de verhuurder moet bewijzen dat de huurder voor deze schade aansprakelijk is (anders dan bij schade aan de binnenzijde; daar geldt een zogenaamd ‘bewijsvermoeden’).

Er zijn in het verleden verschillende uitspraken gewezen over de aansprakelijkheid van de huurder. De rode draad daarbij is steeds: is de huurder iets te verwijten in verband met de inval? Zijn de verdenkingen tegen de huurder achteraf juist geweest? Of weigerde de huurder de deur zelf open te maken, zodat de politie de deur wel moest forceren? In dat laatste geval zal de huurder doorgaans aansprakelijk worden gehouden voor de schade.

Hoe verhaalt u de schade op de huurder? Dit kunt u doen door de huurder met een brief aansprakelijk te stellen en te sommeren om de schade te betalen. Doet de huurder dat niet, dan kunt u er voor kiezen om in een juridische procedure de schade te verhalen. Dit is een relatief kostbare aangelegenheid en het is maar de vraag of de huurder, als deze in het ongelijk is gesteld, uiteindelijk ook voldoende verhaal biedt om het vonnis ook ten uitvoer te leggen. Daarom is het wellicht beter om de schade op de politie (de Nederlandse Staat) te verhalen.

De Staat is vaak aansprakelijk voor de schade

Uitgangspunt is dat, als de verhuurder zelf geen verdachte is, de Staat de door een politieoptreden veroorzaakte schade aan de verhuurder moet betalen. Dit valt buiten het zogeheten ‘normale maatschappelijke risico’ van de verhuurder.

De uitzondering is, dat wanneer sprake is van eigen schuld, de schade geheel of gedeeltelijk voor rekening van de verhuurder kan blijven. Van eigen schuld kan echter al snel sprake zijn, omdat uit de wet volgt dat de gedragingen van de huurder aan u als verhuurder kunnen worden toegerekend. De eigen schuld van de huurder wordt dan dus de eigen schuld van de verhuurder.

Recente uitspraak: Staat is aansprakelijk

In het verleden zijn verschillende uitspraken gewezen waarbij een beroep van de verhuurder op vergoeding van de schade door de Staat soms werd toegewezen en soms werd afgewezen. De eigen schuld speelde daarbij doorgaans een rol, waarbij dus de eigen rol van de huurder aan de verhuurder kan worden toegerekend.

Recent oordeelde het Gerechtshof Den Haag echter dat van eigen schuld van de verhuurder geen sprake was, omdat aan de verhuurder geen enkel verwijt te maken was van het gedrag van zijn huurder. Deze omstandigheid brengt met zich mee dat de Staat uiteindelijk voor de schade moest opdraaien.

Uit dit arrest van het Hof is zelfs als hoofdregel op te maken dat: behoudens in de gevallen waarin de verhuurder enig verwijt te maken valt ten aanzien van de keuze van zijn huurder of het handelen van de huurder zelf, de Staat in de verhouding tot de verhuurder de schade draagt van zijn optreden.

Goed nieuws dus, voor de verhuurders. De Staat draagt zelf het risico van schade aan uw woningen!