6 redenen waarom waardesturing hoog op uw managementagenda moet staan

Vastgoed / 26 april 2016
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Corporatiebestuurders staan voor grote uitdagingen. Enerzijds moeten zij het maatschappelijk gebonden vermogen in stand houden en dat vereist financieel rendement. Anderzijds is de druk groot om maatschappelijk te investeren; vluchtelingen, verduurzaming, leefbaarheid, ambitieuze woonvisies en reductie van wachtlijsten. Dit is zomaar een greep uit de lange lijst van prioriteiten. Hoe vindt u als bestuurder de juiste balans tussen deze doelstellingen?

Waardesturing biedt uitkomst door de corporatie een toetsingskader te bieden waarin beslissingen zowel op basis van financiële als maatschappelijke afwegingen worden genomen. Dat heeft tal van voordelen. ING Economisch Bureau schreef er een studie en dit zijn 6 redenen waarom waardesturing bij u hoog op de bestuursagenda moet staan.

6x waarom waardesturing prioriteit heeft

De potentiele voordelen van waardesturing zijn groot:

  1. Hernieuwd enthousiasme
    De sector heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Het moraal is gezakt. Waardesturing brengt een hernieuwde en enthousiaste focus op de 2 zaken waar het bij een corporatie om gaat: de huurders en het vastgoed.
  2. Structuur
    Waardesturing biedt uw corporatie een duidelijk kader om tot gefundeerde keuzes te komen. Niet alleen voor het management, maar voor de hele organisatie. Het vergroot de transparantie en daarmee de legitimiteit van de corporatie.
  3. Een schat aan stuurinformatie
    Waardesturing maakt de kosten en opbrengsten voor alle vastgoedobjecten inzichtelijk en transparant.
  4. Verhoogd kostenbewustzijn en financieel rendement
    Focus op rendement is niet langer een scheldwoord voor corporaties, maar een mogelijkheid om geld te genereren. Geld dat ingezet kan worden om de huren voor specifieke doelgroepen te verlagen en het sociaal dividend van de sector te vergroten.
  5. Creatief denken
    Waardesturing doorprikt vaste denkpatronen in de sector. Denk aan het aloude denken in onrendabele toppen. Door het werkelijk rendement op een vastgoedproject inzichtelijk te maken, krijgt uw corporatie meer inzicht en weet u of het project de kapitaalkosten dekt.
  6. In control
    Waardesturing, indien goed geïmplementeerd, zorgt ervoor dat een corporatie ‘in control’ is op het gebied van financiën, risico’s en maatschappelijke impact. Dit kunt u dan ook laten zien en uitleggen aan de stakeholders.

De DO’s en DON’Ts van waardesturing

Deze voordelen worden natuurlijk alleen gerealiseerd als u waardesturing succesvol implementeert. Momenteel vindt elke corporatie zelf het wiel uit. Daarom schenkt het rapport ook aandacht aan datgene wat wel en niet werkt in de praktijk. Het levert u een hele lijst aan praktische DO’s en DON’Ts op. Zo moeten corporaties vooral beginnen en niet wachten tot ze het ‘perfecte model’ hebben uitgevonden. Met kleine stappen kan uw corporatie groot eindigen. Daarbij moeten bestuurders waardesturing niet verheffen tot hun eigen speeltje, maar het in de hele organisatie doorvoeren. Wat dat betreft vraagt waardesturing ook een organisatie- en cultuurverandering en dat kost tijd. Het onderwerp zal daarom de komende tijd relevant blijven voor bestuurders.

Benieuwd naar meer DO’s en DON’Ts? Download het rapport.

Over Gerben Hieminga en Ceel Elemans

Gerben Hieminga is econoom en bouwkundige. Hij is momenteel senior econoom bij ING Economisch Bureau waar hij schrijft over energiemarkten, duurzaamheid, woningcorporaties en microfinanciering. Voorheen was hij werkzaam bij ING Real Estate Development en docent vastgoedmanagement bij de Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ceel Elemans is econoom en als senior sectormanager Public Sector volgt hij al enige jaren de ontwikkelingen in corporatieland. Hij geeft regelmatig spreekbeurten en publiceert met Gerben Hieminga over actuele thema’s.

Dit artikel is een bijdrage van Gerben Hieminga en Ceel Elemans van ING.