DAEB/niet-DAEB volgens corporatie Havensteder

Maatschappelijk / 05 april 2016
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

In de nieuwe Woningwet is bepaald dat corporaties hun DAEB- en niet-DAEB-werkzaamheden moeten scheiden. Voor vrijwel alle corporaties heeft dat de nodige voeten in de aarde, en de meeste instellingen zitten middenin de implementatiefase. Wat is de stand van zaken? CorporatieNL legt corporatiebestuurders een aantal vragen voor. Deze week: Rinus Kroon, directeur Financiën & Middelen bij Havensteder te Rotterdam.

Scheiding. Zin of onzin?

“Het is niet zinnig omdat ook zonder scheiding gemonitord kan worden of de corporaties de juiste dingen doen. Ook dan kan het, met commercieel bezit, verdiende geld ten gunste van de kerntaken gebruikt worden. Bezien vanuit Europese regelgeving is scheiding echter weer wel zinnig om staatsteun voor commerciële activiteiten uit te sluiten zodat voor die activiteiten een level playing field ontstaat.”

Zorg dat je als corporatie flexibel blijft!

De gevolgen voor Havensteder?

“Scheiding gaat ons veel administratieve rompslomp opleveren. Financiële sturing op afzonderlijke delen is immers lastiger dan sturing op het geheel. Het maakt de organisatie minder flexibel. Havensteder kiest uiteindelijk voor een administratieve scheiding. De financierbaarheid is beter: banken schatten de risico’s van het geheel gunstiger in dan de afzonderlijke delen wanneer we juridisch zouden splitsen. Ook hebben we geen plannen om in de toekomst veel niet-DAEB-investeringen te doen.”

En de gevolgen voor de woningmarkt?

“Corporaties richten zich meer hun kerntaken en zullen hun marktactiviteiten waarschijnlijk afbouwen. Dat is gunstig voor zover die niet-DAEB-investeringen, zoals te vaak in het verleden, verliesgevend zijn. Maar corporaties zullen dus ook niet meer zo snel woningen van 710 tot 800 euro bouwen, terwijl daar wel behoefte aan is. Op zich niet erg, maar het is wel de vraag of ‘de markt’ het overal gaat oppakken.”

Over Havensteder

Havensteder verhuurt betaalbare woningen, met name in Rotterdam en omgeving, voor mensen met een laag inkomen of een kwetsbare positie. Havensteder verhuurt aan 45.000 huishoudens. In verschillende wijken in Rotterdam en Capelle aan den IJssel verhuurt Havensteder woningen in de vrije sector en verkoopt ze woningen. Het is een robuuste partij in de stadsregio Rotterdam. Huis voor huis. Straat voor straat. Wijk voor wijk.

Rinus Kroon (53 jaar) is sinds juli 2011 directeur Financiën & Middelen bij Havensteder in Rotterdam. Daarvoor werkte hij circa 20 jaar bij verschillende rechtsvoorgangers van Havensteder. Ooit gestart als Projectadministrateur en, zo’n 15 functies verder, sinds 2007 in een directiefunctie.  Rinus is daarnaast lid van de Raad van Toezicht, voorzitter van de auditcommissie van Stichting Arosa (vrouwenopvang in Rotterdam) en bestuurslid en penningmeester bij Wereldwinkel Goeree Overflakkee.

In april organiseerden CorporatieNL en Cegeka-dsa een rondetafelbijeenkomst waar corporatiebestuurders, financiers, adviseurs en leveranciers met elkaar van gedachten wisselden over de gevolgen van de scheiding van DAEB/niet-DAEB, verschillende visies en ervaringen, risico`s en oplossingsrichtingen. Vraag het volledige verslag van de bijeenkomst op, of lees de samenvatting.