Werknemer arbeidsongeschikt? Loonkostenregres!

Corporatie / 23 maart 2017
Floris Mollema
Floris Mollema
Schade-expert, Crawford & Company

Iedere woningcorporatie heeft er als werkgever weleens mee te maken; een werknemer die (al dan niet tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Wat echter niet iedere werkgever weet, is dat een deel van de schade die de werkgever in zo’n situatie lijdt te verhalen valt. Voorwaarde is dan wel dat het letsel is veroorzaakt door een derde partij die daarvoor aansprakelijk te stellen valt, bijvoorbeeld in het geval van een verkeersongeval, een medische fout of een sportblessure. We noemen dit loonkostenregres.

Bij een arbeidsongeschikte werknemer is de werkgever wettelijk verplicht minimaal 70% van het loon door te betalen. In de CAO Woondiensten is zelfs bepaald dat de werkgever in het eerste ziektejaar 100% van het loon doorbetaalt. Ook moeten er doorgaans kosten worden gemaakt voor de re-integratie van de werknemer. Kosten die flink kunnen oplopen en waar de werkgever niet op zit te wachten. Zeker niet in het geval hij part noch deel heeft aan het ontstaan van de arbeidsongeschiktheid van zijn werknemer.

Kosen verhalen

De wetgever heeft in artikel 6:107a BW aan werkgevers de mogelijkheid geboden een deel van deze kosten te verhalen op (de verzekeraar van) de aansprakelijke partij. Het gaat dan overigens alleen om de loonkosten en de re-integratiekosten. Andere kosten, zoals bijvoorbeeld winst- of omzetderving of de inzet van vervangend personeel, kunnen niet op grond van dit artikel verhaald worden. Wel is het mogelijk dat op grond van artikel 6:96 BW de redelijke kosten voor juridische bijstand worden verhaald. En eventueel ook wettelijke rente, indien de aansprakelijke partij in verzuim is met het tijdig voldoen aan zijn verplichtingen.

Het is voor een werkgever dus mogelijk een deel van de schade die hij lijdt als gevolg van arbeidsongeschikt van een werknemer te beperken. Van belang is om te weten dat voor het indienen van deze vorderingen een verjaringstermijn van 5 jaar geldt. Het is dus mogelijk tot 5 jaar terug de gemaakte kosten te verhalen.

Ik vermoed dat er door veel woningcorporaties nog flink wat gemaakte kosten kunnen worden teruggevorderd!