De veranderende maatschappij: dit heeft de corporatie volgens de secretaris van De Vernieuwde Stad nodig

Maatschappelijk / 10 mei 2018
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Het is zo klaar als een klontje: door de razendsnelle maatschappelijke veranderingen staat menig corporatie onder druk om maatschappelijk te presteren. En laat dat nou precies zijn waar we op 21 juni met onder meer met Rochdale, Lefier, SCP, Vernieuwde Stad, de gemeente Zaanstad, Havensteder én jou over in gesprek gaan. Op deze dag organiseren we namelijk ons woonevent waarbij niet het vastgoed, maar de mens centraal staat.

Ga het gesprek aan, deel je ervaringen en laat je inspireren en informeren. Bestel hier je toegangskaart (gratis met een lidmaatschap) voor ‘Woon Event: Professionaliseer het wonen’.

Eerder stelden we Femke Sybrandi (Manager Wijken & Beleid bij Havensteder) en Mark Koetsier (Afdelingshoofd Projecten MO Sector Strategie en Netwerken bij gemeente Zaanstad) voor als leden van het discussiepanel. Vandaag is het de beurt aan onze dagvoorzitter en de secretaris van De Vernieuwde Stad: Yves Vermeulen. Hoe denkt hij over het thema ‘professionaliseren van het wonen’? Dat ga je natuurlijk horen op het Woon Event, maar vandaag lichten we al een tipje van de sluier op en deelt hij zijn tips.

Ontwikkelingen binnen het thema ‘professionaliseren van het wonen’

Volgens de secretaris is vooral de toenemende complexiteit van de doelgroep(en) die in de wijken, buurten, straten, complexen en portieken komen wonen een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het thema ‘professionaliseren van het wonen’ de komende jaren. En dan met name de enorme groei in kwetsbare mensen die onvoldoende zelfregie hebben om zich staande te houden (en de gevolgen daarvan rond schulden, eenzaamheid, overlast).

Door goed zicht te hebben op de aard van de problematiek (kwantitatief en kwalitatief) en daarvoor een handelingskader te ontwikkelen en dat strategisch te verankeren, speelt De Vernieuwde Stad op deze ontwikkeling in. En dat kan jouw corporatie ook!

Dit heeft de corporatie nodig

Wat is er volgens Vermeulen nodig om als corporatie klaar te zijn voor de veranderende maatschappelijke omstandigheden? Vermeulen: “Zicht hebben op de vraagstukken en jezelf en het netwerk in het betreffende gebied voorbereiden op het bieden van oplossingen. Duidelijk maken wie wat doet en onder welke condities. Maar ook nadenken over zowel fysieke condities als over sociaal beheer.”

Vermeulen tipt: “Richt je organisatie zo in dat medewerkers ‘in het veld’ (dus met klantcontacten) meer regelruimte krijgen (training, coaching, mandaat, andere sturing) om adequaat (individuele) vraagstukken van bewoners te helpen lossen. Zoek daarnaast meer aansluiting bij de netwerken in de stad en in wijken. Denk aan sociale wijkteams en vertegenwoordigers van gemeentelijke overheid, onderwijs, veiligheid, etc. Je hoeft niet alles zelf te willen doen!”

Yves Vermeulen zal als dagvoorzitter lijn proberen te krijgen (en te houden) in de onderwerpen die behandeld worden en de discussies die gevoerd worden, zodat jij met ideeën naar huis gaan waar je zelf daadwerkelijk iets mee kunt doen. Nieuwsgierig naar deze handvatten en praktische tips? Bestel hier je toegangskaart (gratis met een lidmaatschap) voor ‘Woon Event: Professionaliseer het wonen’.