Is 2018 het jaar van de definitieve doorbraak van zonnestroom op huurdaken?

Maatschappelijk / 08 maart 2018
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Zonnestroom op huurdaken is klaar voor de grote sprong! Stichting Huurdakrevolutie staat in de startblokken om grote verhuurders te helpen zonnestroom op grote schaal uit te rollen. 

Dit wordt het jaar van zonnestroom op huurwoningen. Zonnepanelen in de huursector hebben lang achter koopwoningen aangehobbeld, maar de groei komt nu eindelijk op gang. De Huurdakrevolutie verwacht dat het aantal huurwoningen met zonnestroom dit jaar zal verdubbelen van 100.000 naar 200.000, ofwel 3% van het totaal (versus ruim 7% van de koopwoningen).

In 2020 10% van huurwoningen van zonnestroom voorzien?

In 2017 is het aantal zonne-huurwoningen al voor het eerst verdubbeld van 50.000 naar 100.000. Naar schatting de helft van alle geplaatste zonnepanelen op woningen werden vorig jaar op huurdaken geplaatst. Dit samen met het feit dat 2017 een topjaar was voor zonnestroom in Nederland, geeft ons het vertrouwen dat zonnestroom op 10% van alle huurwoningen in 2020 binnen handbereik is.

Sungevity: “Dit doet ons deugd. Bijna een jaar geleden zijn we de Huurdakrevolutie, een initiatief van zonnepanelenleverancier Sungevity en energie dienstverlener INNAX, juist gestart om een doorbraak van zonnestroom op huurdaken te forceren.” Inmiddels zijn er een aantal andere partners en ambassadeurs aangehaakt, zoals Stichting Urgenda, Feenstra en het Solar Team. Om zich heen zagen ze dat hardnekkige obstakels als financiering, koudwatervrees en de verdeling van financiële voordelen tussen huurders en huisbazen, de huurmarkt parten speelde.

Dat is zonde! Met zo’n 3,3 miljoen huurwoningen, waarvan bijna 2,5 miljoen in het bezit van wooncorporaties, blijft zo niet alleen een grote bron van verduurzaming onbenut. Het betekent ook dat miljoenen huurders de financiële vruchten van goedkope zonnestroom mislopen; een voordeel dat zeker huurders met lage inkomens goed kunnen gebruiken.

Wat doet Stichting Huurdakrevolutie om de hobbels glad te strijken?

Ten eerste zijn zij een platform dat woningcorporaties en commerciële verhuurders van woningen inspireert door kennis te delen over hoe verduurzamen door inzet op zonnestroom wél kan. Er zijn talloze pilotprojecten uitgevoerd door woningcorporaties door het land heen, en het zou zonde zijn als organisaties niet van elkaar leren. Sungevity: “We moeten de beste ingrediënten en lessen gebruiken om op te schalen en meters te maken.”

Ten tweede helpt de stichting bij het behalen van de laagste financierings- en inkoopkosten, onder andere via het Huurdakrevolutiefonds, en denkt het mee over fiscaal juridische structuren die zonnestroom toegankelijk maakt voor alle huurders.  Tot slot delen ze kennis en ervaring over het enthousiasmeren van huurders voor zonnestroom. “We weten als geen ander hoe belangrijk het is dat je huurders warm maakt en ze tegelijk realistische en heldere informatie geeft. Hoe je een eerlijk antwoord geeft op de vraag hoeveel euro’s  huurders per maand kunnen besparen, maar ze ook het gevoel geeft dat ze concreet bijdragen aan de verduurzaming van de wereld.”

Stichting Huurdakrevolutie heeft in kaart gebracht hoe de huurdaken van Nederland ervoor staan, maar ze meten en communiceren ook vooruitgang en delen alle goede lessen en ervaringen van corporaties en commerciële verhuurders in de markt. Het momentum blijkt bovendien uit de grote interesse voor de zonne-belofte waarin verhuurders toezeggen dat ze 10% van hun huurwoningen in 2020 van zonnestroom hebben voorzien. Al met al genoeg reden om te zeggen: 2018 wordt het jaar van de definitieve doorbraak van zonnestroom in de huursector.

TWEEDE INSPIRATIESESSIE ‘VERDUBBELAAR IN VERDUURZAMING DOOR ZONNESTROOM’ VAN DE HUURDAKREVOLUTIE OP 29 MAART 2017

Na de drukbezochte kick-off op 2 november 2017 organiseert Stichting Huurdakrevolutie een vervolg-event. Er stappen een aantal sprekers op de zeepkist die stuk voor stuk de grenzen binnen hun corporatie hebben verlegd, om de verduurzaming van hun woningvoorraad te versnellen. Ze laten middels een aantal concrete cases zien, wat je met zonne-energie kunt bereiken. Samen bewijzen ze dat je met een flinke dosis creativiteit tot nieuwe succesvolle modellen kunt komen. Dit event is gratis en vindt plaats binnen het CorporatieNL Vastgoed Event.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Huurdakrevolutie en zonnepanelenleverancier Sungevity.