PropTech: wat is het en wat kun je er als corporatie mee?

Vastgoed / 12 november 2018
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Goed om te weten: de vastgoedsector heeft een enorme waarde van 228 triljoen dollar en 70% van de wereldwijde assets betreffen vastgoedobjecten. Menno Lammers, oprichter van PropTechNL, neemt je mee met de digitale ontwikkelingen en digitale transformatie van de wereld van die huizen, kantoren en steden, ook wel PropTech geheten.

PropTech is een samenstelling van de woorden property en technology en wordt als volgt beschreven:

“PropTech is een term die verwijst naar technologische toepassingen die het ontwerpen, bouwen, gebruiken, waarderen, (ver)huren, (ver)kopen en beheren van gebouwen optimaliseren of vernieuwen.”

Het belang van PropTech wordt mede onderstreept door organisaties als United Nations en het World Economic Forum, die zich zorgen maken over zowel de huisvesting van de groeiende wereldbevolking, duurzaamheidsdoelstellingen als ook de technologische tweedeling in de maatschappij.

De vraag speelt mondiaal of we betaalbare huizen en gezonde werkomgevingen kunnen maken met nieuwe technologie en tevens ook kunnen bijdragen aan klimaatdoelstellingen. In Nederland is men recent gestart met de klimaattafels, met een speciale klimaattafel over de ‘gebouwde omgeving‘ onder leiding van Diederik Samson.

PropTech is niet nieuw

PropTech is volgens Menno Lammers niet nieuw. Het momenteel alleen meer in de aandacht omdat PropTech sociale innovaties, technische innovaties, product innovaties en nieuwe businessmodellen combineert om zo maatschappelijke vraagstukken rondom wonen, leven en werken op te lossen.

Momenteel zijn er meer dan 25 plekken (hubs) waar accellerators bezig zijn met PropTech. In Australië en VS noemt men PropTech Real Estate Technology. KPMG verwacht dat investeringen in PropTech in 2020 ruim 20 biljoen dollar zal bedragen.

Van trage stenen naar wendbare bits

Volgens Menno Lammers is Funda één van de eerste PropTech bedrijven. Funda presenteert sinds 2001 het aanbod van woonhuizen, kantoren (fundabusiness.nl) en agrarisch vastgoed (fundalandelijk.nl) via internet.

Een ander voorbeeld is WeWork, een wereldwijd netwerk met ruim 220 werkruimtes met een missie om organisaties en mensen samen te laten groeien. WeWork is een grote investeerder en heeft onlangs zijn Chinese ‘rivaal’ NakedHub China overgenomen.

Grote bedrijven huren steeds meer organisaties als WeWork en Spaces in om facilitaire zaken te regelen. Met elkaar worden bijvoorbeeld de eerste 2 kantoorlagen ingericht als ‘Spaces’ met co-working-mogelijkheden.

In Nederland zien wij dat Microsoft haar kantoor ‘The Outlook’ op Schiphol ombouwt tot een smart building en een deel van het kantoor openstelt voor anderen, zodat een creatieve broedplaats kan ontstaan.

Ook Airbnb staat op het lijstje van PropTech-bedrijven, terwijl het geen eigen gebouwen in bezit heeft. Via het platform maakt Airbnb het echter mogelijk om deelverhuur van huizen te organiseren. Hiermee hebben ze een grote impact op de hotelwereld, die van oudsher veel vastgoed bezit. Daarnaast is er rond Airbnb een heel ecosysteem ontstaan rondom bijvoorbeeld schoonmaak en onderhoud.

Smartcity met smartbuildings en smart…

De stad is een complex systeem met veel bestaande gebouwen. In diverse steden is men bezig om te ontwikkelen naar een Smartcity, oftewel een slimme stad waarbij informatietechnologie en het ‘internet der dingen’ (IoT) gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hoe smart is jouw corporatie vandaag de dag?

Nieuwsgierig naar meer succesvolle PropTech-projecten en -bedrijven waar je een voorbeeld aan kunt nemen? Houd dan CorporatieNL.nl in de gaten voor het vervolg op dit artikel.

Dit artikel is een bijdrage van Media Villa Arnhem, PropTechNL en UPSTREAM.