Wat leer je tijdens het congres Wonen en Zorg?

Maatschappelijk / 21 juli 2017
Tamara Stam
Tamara Stam
Manager Ontwikkeling & Innovatie, PublicNL

De doelgroep van corporaties verandert razendsnel. Het wonen moet dus anders. Maar hoe? Zorg dat jouw corporatie klaar is voor de uitdagingen van morgen. Waar moet je rekening mee houden? Welke strategieën kun je ontwikkelen en hoe maken andere organisaties al succesvol de transitie?

Heb jij je toegangstickets al op zak? Meld je hier aan.

Leer van professionals zoals hoogleraar George de Kam en Sectorleider Zorg & Welzijn Wine te Meerman tijdens het congres Wonen en Zorg (10 oktober). Leer bijvoorbeeld van de bestuursvoorzitter van Havensteder hoe de Rotterdamse corporatie haar vastgoed en samenwerkingen aanpast aan de nieuwe (toekomstige) situatie. Of heb je weleens nagedacht wie die transformatie eigenlijk betaalt? Aart Cooiman – Senior Sectorspecialist Woningcorporaties Rabobank REF – zal de financieringsmogelijkheden van deze transformatie belichten en ingaan op de vraag wie deze rekening betaalt. En zo zijn er nog tal van andere interessante sessies waar je nieuwe ideeën of nieuw verworven kennis in je zak kunt steken.

Na dit congres ga je – dankzij nieuw verworven inzichten – met een heldere visie naar huis. Dit congres leert je waar je rekening mee moet houden, welke strategieën je kunt ontwikkelen en hoe andere organisaties al succesvol in transitie zijn. Als deelnemer leer je ook hoe je samenwerkingen zoekt en succesvol maakt. Je verkent tevens de belangrijkste innovaties en maakt deze toepasbaar voor je eigen organisatie.

Onderstaand zetten we nog even kort voor je uiteen wat je van wie kunt leren.

Sprekers

Prof. dr. ir. George de Kam
Prof. dr. ir. George de KamHonorair hoogleraar Volkshuisvesting Rijksuniversiteit Groningen

Demografische trends en gevolgen voor wonen

Als hoogleraar Volkshuisvesting - met bijzondere aandacht voor het wonen van ouderen - neemt George de Kam je mee in de belangrijkste (demografische) trends, zoals vergrijzing. Tevens duidt hij op zijn bijzondere wijze de betekenis daarvan voor de corporatie.

Daniëlle Harkes
Daniëlle HarkesManager Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Maatschappelijke- en zorgontwikkelingen

Welke zijn de belangrijkste maatschappelijke trends? En welke trends zien we met betrekking tot Wonen en Zorg? Daniëlle bespreekt met je in hoeverre deze trends binnen jouw corporatie in beeld zijn en welke gevolgen ze hebben voor de de huisvesting van ouderen en andere vergelijkbare doelgroepen.

Hedy van den Berk
Hedy van den BerkBestuursvoorzitter Havensteder

Corporatiebezit aanpassen en betaalbaar houden

De bestuursvoorzitter van Havensteder vertelt hoe de Rotterdamse corporatie haar vastgoed en samenwerkingen aanpast aan de nieuwe (toekomstige) situatie. Zij gaat in op de wijze waarop je het corporatiebezit kunt aanpassen aan het gewijzigde beleid, om zo mensen eerder/langer zelfstandig thuis te laten wonen.

Aart Cooiman
Aart CooimanSenior Sectorspecialist Woningcorporaties Rabobank REF

Wie betaalt de transformatie?

De transformatie van het woningbezit en verouderde zorgvastgoed brengen kosten met zich mee. Aart zal de financieringsmogelijkheden van deze transformatie belichten en ingaan op de vraag wie deze rekening betaalt.

Wine te Meerman
Wine te MeermanSectorleider Zorg & Welzijn Berenschot

Nieuwe arrangementen met gemeenten, welzijn en zorg

Als erkend adviseur van gemeenten, corporaties, welzijns- en zorginstellingen beantwoordt Wine de vregen 'welke nieuwe arrangementen met de belanghouders zijn er nodig/mogelijk?'en 'Hoe krijg je dit voor elkaar?' Hij schetst de achtergronden en praktijk van nieuwe afspraken met gemeenten, welzijn en zorg.

Anne van Grinsven
Anne van GrinsvenManager Strategie en Innovatie Woonzorg

Is er een probleem?

Zijn de buurten en wijken waarin de corporaties opereren nog wel geschikt voor het langer zelfstandig wonen? En wat doe je met vastgoed dat niet meer bij huidige klantprofielen past? Woonzorg heeft in veel gemeenten uiteenlopend bezit voor diverse doelgroepen. Waar lopen zij in deze wijken zoal tegenaan en welke oplossingen zien zij? Dat vertelt Anne van Grinsven (Manager Strategie en Innovatie) je op 10 oktober.

Ellen Olde Bijvank
Ellen Olde BijvankAdviseur en toezichthouder in zorg en wonen

Herijken processen en strategisch voorraadbeleid

Welke aandacht is er - om klaar te zijn voor de toekomst - nodig voor de planning van voorzieningen en het beheer van zorgvastgoed bij corporaties? Ellen legt uit welke processen we moeten herijken en wat de gevolgen zijn voor je huidige vastgoedsturing.

Marcel van Heck
Marcel van HeckAdviseur Rijksbouwmeester

Wijken zijn hier niet voor ingericht?!

Hoe kunnen we het eerder en langer zelfstandig thuis wonen en de zorg een goede plek geven in onze (naoorlogse) wijken? De eisen (van bewoners) zijn veranderd, maar de vorm van de (nieuwe) wijken niet echt. Marcel van Heck zal de aanleiding en consequenties van de ontwerpprijsvraag over zorg en de wijk toelichten.

Jan-Henk Bouman
Jan-Henk BoumanTrendverkenner

Technologische trends in zorgen en wonen

Jan-Henk Bouman bespreekt 'wonen als dienst'.

Bestuurders, managers en medewerkers wonen, strategen, vastgoedmanagers, assetmanagers, financieel managers, controllers, toezichthouders, adviseurs, beleidsmakers, gemeentefunctionarissen, zorgverleners, financiers en leveranciers. Iedereen is welkom! Meld je hier aan voor het congres.

Tip: leden mogen gratis deelnemen aan verschillende congressen, trainingen, leergangen, seminars, webinars en events.