Een jaar na: Wat als Google een woningcorporatie was?

Digitaal / 30 oktober 2017
Ergin Borova
Ergin Borova
Adviseur, Urban Nomadz

Een jaar geleden publiceerde ik een blog met de titel: wat als Google een woningcorporatie was? Mijn motivatie om die blog te publiceren kwam vooral vanuit mijn ongenoegen over de huidige stand van innovatie en digitalisering bij woningcorporaties. Terwijl er in de 'buitenwereld' baanbrekende innovaties plaatsvinden, hobbelen de woningcorporaties er in kleine stapjes achteraan.

Lees hier ‘Wat als Google een woningcorporatie was’.

Deze blog heeft voor mij veel teweeggebracht. Na de publicatie ervan kreeg ik vorig jaar veel reacties binnen. Veelal positief. De lezers vonden de visie verfrissend en inspirerend. Fijn om naar ons vakgebied vanuit een heel andere invalshoek te kijken. Maar ik kreeg ook reacties vol onbegrip en verontwaardiging. Google kon toch niet zomaar een woningcorporatie worden? Dat is een vak apart. Google is toch een zoekmachine? Hoe kunnen zij in hemelsnaam een woningcorporatie worden? Deze reacties waren heel begrijpelijk. Want het verleden is onze referentieperiode. En in het verleden dachten we dat ons werk bijzonder was en dat er maar weinig organisaties ons na konden doen.

Cross-industriële innovatie

Kijkend naar de toekomst zie ik veel cross-industriële ontwikkelingen. Softwareleveranciers (Google en Apple) die zelfrijdende auto’s maken en ineens de concurrenten worden van VW, Audi en Mercedes. De ‘zoekmachine’ wordt een automaker. Webwinkels zoals Amazon.com die dataopslagruimtes maken, digitale assistenten (Echo Dot) en eigen tv-kanalen ontwikkelen en daarmee concurrenten van Microsoft, Google, HBO en Netflix zijn. Een luchtvaartmaatschappij als Virgin die ruimtevaartreizen gaat organiseren of hyperloops gaat bouwen. Tesla die ook thuis accu’s maakt of dakpanelen ontwikkelt die zonne-energie absorberen en opslaan.

Welke innovaties zien we dichtbij ons vakgebied?

Wat zien we als we deze ontwikkelingen dichterbij ons eigen vakgebied houden? Vastgoed en wijkontwikkeling bijvoorbeeld. Welke cross-industriële ontwikkelingen doen zich daarvoor? Nou dat is ook een interessante ontwikkeling. Want recent heeft Sidewalk Labs – de dochteronderneming van Google en een dochteronderneming van Alphabet– de tender gewonnen om een hele nieuwbouwwijk te ontwikkelen in Toronto. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van gebouwen, maar juist een heel ‘ecosysteem’ met leefbaarheid, community building, sociaal- en technisch beheer, publieke ruimtes, ontmoetingsplekken en ruimte voor de individuele invulling ervan. Maar dan toekomstbestendig en futuristisch. Ineens komt een softwareleverancier als Google in het vaarwater van vastgoedontwikkelaars en misschien ook wel woningcorporaties. Ineens klinkt de titel van mijn blog helemaal niet zo utopisch! Het is de realiteit van vandaag. Overigens, wat in Toronto kan zou ook prima in Rotterdam-Zuid kunnen, denk ik. Toch? En wie zegt mij dat dat niet gaat gebeuren?

Tijd voor vernieuwing!

Ik weet dat de nieuwe Woningwet heel wat beperkingen heeft opgelegd aan de woningcorporaties. Hierdoor lijkt ons speelveld beperkt te worden. Sommige corporaties gebruiken deze beperkingen als argument om niet te innoveren en vernieuwen. ‘Eerst maar eens de basis op orde brengen’ is een veel gehoord argument. Dat is een keuze. Maar volgens mij is er meer dan genoeg ruimte ons werk te vernieuwen.

Zoals Google zelf zegt: iets 10% beter maken kost in de regel meer tijd, moeite en energie dan iets 10 keer beter maken. De bekende moonshot! Gelukkig ontstaat er steeds meer ruimte en lef binnen de sector om nieuwe dingen uit te proberen waarbij de risico’s heel beperkt blijven. Ik kan daarover meepraten.

Ik heb het genoegen om mee te mogen werken aan het initiatief van Mitros, namelijk: het opzetten van Qlinker – een geheel nieuwe 100% digitale startup-corporatie. Qlinker moet nog handen en voeten krijgen, maar er is nu al veel buzz ontstaan rondom het concept zelf. Diverse bedrijven hebben ons benaderd met de vraag of ze daar een bijdrage aan kunnen leveren. Ineens ontstaan er combinaties van nieuwe concepten en innovaties waarvan wij het bestaan niet eens afwisten. En wie weet wat dat allemaal teweeg gaat brengen… Qlinker gaat vast en zeker een klinkend succes worden. Dat kan haast niet anders. Zelfs in het ergste geval gaan wij de komende tijd veel leren en ontdekken. En de opgedane kennis is heel nuttig en direct bruikbaar in de bestaande organisatie. Met een beetje geluk kan ik volgend jaar deze tijd een blog publiceren met de titel: een jaar na de lancering van Qlinker.

Ook voorbereid zijn op de corporatie van de toekomst? Schrijf je in voor de trainingen en events van CorporatieNL. Denk bijvoorbeeld aan: