Top 10 beste artikelen van 2018: must reads voor 2019

Corporatie / 31 december 2018
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

In 2018 zijn er weer tal van artikelen op CorporatieNL.nl gepubliceerd. Samen met onze auteurs proberen wij de corporatiesector te informeren, inspireren, stimuleren en aan het denken te zetten. Hier gaan wij uiteraard met veel plezier en motivatie in 2019 mee door. Maar eerst staan we nog even stil bij de 10 best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Dit zijn ze!

10. Zijn tiny houses dé oplossing voor woningcorporaties of slechts een hype? – Wiebe de Ridder

Regelmatig verschijnen er nieuwe berichten in de media over tiny houses. Het ene bericht nog positiever dan het andere. Wordt dit concept gehypet door bouwers of is er daadwerkelijk interesse op grotere schaal naar deze tiny houses onder woonconsumenten? USP Marketing Consultancy deed onderzoek onder ruim 350 Nederlandse huurders naar hun mening over tiny houses.

9. Waarom elke buurt een eigen aanpak verdient – Ben Koenen

In elke straat en buurt wonen weer andere mensen. Met hun eigen dromen, ambities en ideeën. Met hun problemen en vragen. Geen enkele buurt is hetzelfde. Daarom verdient elke buurt een eigen aanpak, gebaseerd op de wensen van de mensen die er wonen. Dat is de ervaring van Daniël Pit en Ben Koenen. Twee sociaal ondernemers op het gebied van samenlevingsopbouw. Lees hier over hun benadering ‘Op zoek naar Sofie’.

8. De tijdrovende kwelling die stook- en servicekosten afrekenen heet – Alfred Landmeter

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij woningcorporaties: de afrekening servicekosten. Rolt ‘ie met de spreekwoordelijke druk op de knop uit het systeem? Of is het iedere keer weer een tijdrovende kwelling met veel vragen, onduidelijkheden en bezwaren? Hier lees je de tips van Alfred Landmeter.

7. Dit zijn de voor- en nadelen van blockchain voor corporaties – Tino Meijn

Door de snelle opkomst van blockchaintechnologie zal ook elke corporatie hiermee te maken krijgen. Voordat je er zelf mee aan de slag gaat, moet je eerst nadenken over de mogelijke gevolgen. Wat is blockchain en wat zijn de voor- en nadelen? 

6. Somber beeld corporatieprofessionals: leefbaarheid wijken verslechtert – Veerle Forschelen-Janssen

De zogenaamde probleemwijken waren tijdens de politieke beschouwingen weer uitgebreid in het nieuws. Proefballonnetjes werden gelanceerd en weer afgeschoten. Maar hoe denken professionals in de wijk en bewoners zelf over de ontwikkeling van de leefbaarheid van hun wijk? Dat lees je in dit artikel.

5. Bestuurssecretaris Portaal: “In 2025 heeft passend toewijzen ons 30 miljoen gekost” – CorporatieNL

In samenwerking met Enserve – specialist in woonruimteverdeling – maakten we vorig jaar een serie over passend toewijzen: ‘Enserve Antwoordt’. Even een opfrisser: we interviewden diverse directeur-bestuurders over de belangrijkste problemen met betrekking tot passend toewijzen. Op basis hiervan gaf Enserve advies dat vaak niet alleen voor de betreffende corporatie toepasbaar was, maar ook voor vele andere woningcorporaties. Hier lees je een Q&A met Wieke van Veldhuizen, bestuurssecretaris bij Portaal. 

4. Big data: meegaan in verandering is de meest zekere keus | zo deed Talis het – Philippe Sprenger

‘We willen iets met big data’. Die uitspraak hoor je steeds meer onder bestuurders en directeuren van woningcorporaties. Het (soms sterke) gevoel is dat alle data die tegenwoordig beschikbaar zijn nieuwe mogelijkheden bieden. Wat die mogelijkheden precies zijn en of je daar ook daadwerkelijk iets mee moet, is nog een grijs gebied. Talis is voor ons een inspirerend voorbeeld. Nieuwsgierig waarom? Zo gaat Talis mee in Big data.

3. Een bedrijf in de huurwoning, waar ligt de grens? – Erik Lichtenveldt

Met het grote aantal zzp’ers in ons land komt regelmatig de vraag naar boven of de huurwoning kan worden ingezet voor bedrijfsmatige activiteiten. In veel gevallen hebben verhuurders een verbod opgenomen in de huurovereenkomst of bijbehorende algemene voorwaarden, dat bedrijfsmatig gebruik van de woning verboden is. Los daarvan kan de vraag worden gesteld of bedrijfsmatig gebruik altijd in strijd is met de woonbestemming. Kunnen verhuurders hun contractuele verbod handhaven? Waar ligt de grens van wat een verhuurder aan bedrijfsmatig gebruik dient te accepteren? Advocaat Erik Lichtenveldt licht de feiten toe.

2. Dubbel glas wordt dubbel gestraft en gasloos is kansloos! – Ron Stevens en Wobbe van der Meulen

Woningbouwcorporaties zuchten op dit moment onder de vele regels en het wakend oog van de toezichthoudende autoriteiten. Dat leidt tot een disproportionele administratieve regeldruk. In dit land denken we blijkbaar dat meer regels leidt tot een hogere compliance. Het leidt in ieder geval wel aantoonbaar tot fors hogere personeelslasten en accountantskosten. Hier lees je over de visie van Ron Stevens en Wobbe van der Meulen.

1. Hoe pak je overlast door verward gedrag aan? – Chrétien Mommers

Het meest gelezen artikel van 2018 gaat over overlast door verward gedrag. De decentralisaties in het sociale domein hebben tot veel extra overlast geleid, én tot toenemende frustratie bij bewoners en instanties. Woningcorporaties, gemeenten, zorgorganisaties en politie hebben veel contact, maar zijn nog niet ingericht op een effectieve aanpak. Ben je benieuwd wat jij kunt doen?